BuletinMotosikal

PERJANJIAN PASUKAN PETRONAS YAMAHA SEPANG MOTOGP DIMETERAI

Litar Antarabangsa Sepang (SIC) dan Yamaha Motor Company telah melancarkan kerjasama mereka dalam menyokong penyertaan Pasukan PETRONAS Yamaha Sepang MotoGP pada  Kejohanan Dunia FIM MotoGP 2019.

Pasukan baru, yang akan membawa penajaan dari PETRONAS, akan menempatkan Franco Morbidelli dan Fabio Quartararo sebagai penunggangnya.

Kedua-dua pihak menandatangani perjanjian itu di Bilik Persidangan Akhbar ketika Grand Prix Motosikal Shell Malaysia 2018, yang berlangsung semalam.

SIC diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dato Razlan Razali manakala Yamaha Motor Company diwakili oleh Lin Jarvis, yang merupakan Pengarah Urusan Yamaha Motor Racing.

Majlis menandatangani perjanjina tersebut disaksikan oleh Menteri Belia dan Sukan Malaysia, YB Tuan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Ketua Pegawai Eksekutif Dorna, Encik Carmelo Ezpeleta, Pengerusi SIC, Tan Sri Azman Yahya dan Kouji Tsuya, yang merupakan Pemimpin Kumpulan MotoGP Yamaha Motor Company Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, Naib Presiden atau Pemasaran PETRONAS dan Puan Zahariah (Liza) Abdul Rahman, Pengurus Besar Kanan Komunikasi Strategik Kumpulan PETRONAS.

Di bawah perjanjian itu, Yamaha Motor Company akan menyediakan empat buah motosikal dan sokongan kejuruteraan untuk pasukan PETRONAS Yamaha Sepang MotoGP untuk musim 2019, 2020 dan 2021.

Bercakap pada majlis menandatangani perjanjian, YB Tuan Syed Saddiq mengucapkan tahniah kepada SIC, Yamaha dan PETRONAS mengenai pembentukan pasukan perlumbaan MotoGP. Beliau menyatakan harapan bahawa ia tidak akan hanya membantu menghasilkan pembangunan perlumbaan di kalangan rakyat Malaysia, tetapi juga membina pembangunan holistik yang berkaitan dengan sukan motorsport di negara ini termasuk jurutera dan pengurus.

“Ini adalah saat yang menarik di Malaysia. Hakikat bahawa kami mempunyai pasukan perlumbaan MotoGP sendiri menunjukkan minat yang besar oleh kerajaan dalam pembangunan sukan motorsport di negara ini dan SIC sebagai hab sukan motor, “kata menteri itu.

Bercakap kepada Yamaha atas sokongan dan keyakinan mereka, Dato ‘Razlan berkata pasukan yang akan berpangkalan di Belgium itu bertujuan untuk memberi impak segera pada musim pertamanya dengan melantik Morbidelli yang merupakan pelumba bebas terbaik dan Quartararo untuk menyasarkan anugerah rookie terbaik pada 2019 .

Dalam ulasannya, Jarvis berkata Yamaha komited sepenuhnya untuk menyokong pasukan baru dan walaupun perjanjian awalnya selama 3 tahun dia berharap dapat bekerja bersama selama bertahun-tahun di masa depan dalam Kejohanan Dunia MotoGP.

Ezpeleta berkata, beliau gembira kerana SIC sebagai pemain utama di kelas utama dan Petronas, yang menjadi penaja tajuk Yamaha Factory Racing beberapa tahun lalu, kembali sebagai rakan utama dalam MotoGP.

Beliau  juga mengatakan bahawa Dorna gembira dengan apa yang SIC telah lakukan untuk sukan di rantau ini; meningkatkan popularitinya yang membuka jalan untuk memperkenalkan Grand Prix Thailand musim ini.

Google ads
Back to top button