Modifikasi

PROTON GEN2 DENGAN ENJIN GSR CK PUN OK…

Ramai sedia maklum bahawa Gen2 ialah model penting yang telah mengubah  kedudukan selesa Proton daripada sebuah syarikat penukar logo kepada pengeluar kereta sebenar. 

Bukan kata sebelum itu Proton tidak menghasilkan kereta, cuma banyak sangat meminjam teknologi pihak ketiga. Penghasilan platform baru itu turut dirancakkan lagi dengan pengenalan enjin Campro.

Kalau nak cerita pasal kelebihan dan kekurangan Campro, sampai tahun depan pun tak habis. Senang cakap, kalau rasa asal boleh, guna sahaja. Kalau rasa tak cukup kuasa, mari kita tengok apa dah jadi pada Gen2 ini.

Gen2 putih ini milik saudara Syafik yang juga pengasas komuniti Gen2 Crews Malaysia. Bagi Syafik, dia lebih senang memilih kaedah tukar enjin untuk mendapatkan kuasa yang diinginkan. Tambahan pula dia sudah mengaku kalah dengan kerenah enjin Campro yang suka betul duduk dalam bengkel.

Enjin popular yang boleh digunakan dan tidak salah di sisi undang-undang tentunya  4G93T daripada Mitsubishi Lancer kod CM5A atau lebih dikenali sebagai GSR CK. Proses naik taraf itu dilakukan di Drift Dream Auto Garage Puchong. Selain mendapat sentuhan hikmat Ajie Autoworks Garage, Senawang. Makan bulan juga nak siap. Namun, hasilnya nyata berbaloi dengan duit yang telah dilaburkan.

Seperti yang sepatutnya, kepala silinder menjalani kerja-kerja port & polish ringan untuk melancarkan semula aliran sewaktu proses pembakaran. Bekalan bahan api pula dihantar menerusi pam berkuasa tinggi Walbro. Tekanannya dilaras menggunakan unit regulator Works Engineering.

Turbo asal telah digugurkan untuk memberi laluan kepada turbo TD05 16G 9T daripada Mitsubishi Evo IV. Ia digantung kemas pada manifold banana custom yang turut tersangkut sebuah wastegate luaran Turbosmart Ultra-Gate38.

Untuk menyejukkan enjin, sebuah intercooler Greddy dengan paip sambungan custom diletak kemas pada bampar hadapan. Jumlah kemasukan boost dikawal menggunakan Turbosmart Boost Tee Controller. Manakala injap pelepas Turbosmart Supersonic berfungsi melepaskan boost berlebihan. Boost yang ditala setakat ini ialah 1 bar. Cukup lah 1 bar. Kereta bawa ulang-alik pergi kerja sahaja. Jadi, OTR setting sudah memadai.

Bagi menjamin perjalanan sistem enjin tidak kelam kabut, sistem pengurusan enjin jenis “piggyback” diserahkan kepada unit E-Manage Blue yang ditala oleh tuner terkenal iaitu Joshua di Millenium Motorsports Sunway. 262hp tu! Dah boleh main kejar-kejar dengan Evo lepas ni yer?

Sistem ekzos dibina menggunakan paip 2.5 inci stainless steel sebelum sampai ke inlet 3.0 inci muffler Skunk2 Megapower dengan outlet berukuran 4.5 inci. Fuh! Lengkap!

Kecemerlangan sistem pengendalian juga perlu diberi keutamaan. Syafik meletakkan kepercayaan kepada sistem suspensi boleh laras GAB SS series yang dipadankan dengan pillow ball aftermarket Jasma.

Sistem brek menggunakan komponen Lancer CM5A di bahagian depan dan diperkuatkan lagi dengan pad brek Bendix General CT. Sementara bahagian roda dicantikkan dengan set rim Volk Racing TE37 serta tayar Dunlop FM501 bersaiz  205/50R-16.

Bahagian luar Gen2 ini dipasang dengan kit badan yang lebih menarik. Bampar depan menggunakan produk aftermarket yang diilhamkan mengikut rekaan bumper asal Satria Neo R3. Sementara skirt sisi dan belakang ialah produk R3. Spoiler pula rekaan Mugen, hood depan custom ala-ala Evo VIII, vortex diffuser di bahagian bumbung, selain lampu depan dan belakang aftermarket.

Ruang dalaman turut diubah suai. Papan pemuka asal digantikan dengan GSR CK bersama gajet-gajet tambahan seperti Pivot Speed Meter, HKS Turbo Timer dan meter boost Greddy.

Panel-panel pintu telah ditukar dengan panel pintu Gen2 CPS. Rare tu! Tidak ketinggalan, penggunaan stereng Momo Evo IV, tombol gear RalliART, sepasang bucket Bride Low Max, Takata Corporation harness di bahagian pemandu, pemain cakera padat 2-Din Kenwood dan tweeter Mohawk.

Oh ya, beberapa bar untuk tujuan kestabilan semasa mengambil selekoh seperti room bar, front strut bar dan lower strut bar jenama Ultra Racing turut dipasang.

BACA: SATRIA NEO, WAJAH YANG DILUPAKAN

BACA: PROTON WAJA MODIFIKASI JDM

 

 

Google ads
Back to top button