Buletin

REBAT INSURANS TAMBAHAN UNTUK PEMANDU DENGAN REKOD BERSIH

Pemandu yang mempunyai rekod baik akan mendapat diskaun premium insurans mereka bermula dari Januari, kata Menteri Pengangkutan Anthony Loke.

Melalui inisiatif ini, pemandu yang tidak mempunyai kesalahan lalulintas akan diberi ganjaran premium insurans atau diskaun tambahan atas Bonus Tanpa Tuntutan mereka (NCB), katanya.

Beliau berkata proses mengemaskini dan perkongsian maklumat pemandu dari sistem rekod Mysikap Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) kini berada di peringkat akhir.

Beliau berkata perbincangan juga diadakan dengan Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM) yang juga bersetuju untuk langkah itu dilaksanakan untuk meningkatkan tahap keselamatan di jalan raya.

“Semua mekanisme yang diperlukan untuk menyediakan diskaun dalam peringkat akhir penyediaan dan ia akan diumumkan menjelang akhir tahun ini,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat agung tahunan Majlis Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MKJR) ke-60.

Sehubungan itu, Loke berkata kementeriannya akan mengawal selia perkhidmatan van sekolah yang tidak berlesen dengan pengenalan peraturan khas berdasarkan rangka kerja yang disediakan oleh Agensi Pengangkutan Awam Tanah (APAD) dan JPJ.

Beliau berkata kementerian kini sedang dalam proses menentukan peraturan pelaksanaan mekanisme yang antara lain serupa dengan pemandu e-haling.

“Peraturan itu harus praktikal kerana kerajaan menyedari kurangnya bas sekolah di kawasan luar bandar,” katanya.

Namun dia menegaskan perlunya peraturan hanya untuk van sekolah dan bukan kereta persendirian.

Semalam, sebuah akhbar melaporkan bahawa terdapat lebih daripada 50,000 van, MPV dan kereta beroperasi secara tidak sah untuk membawa pelajar dan anak-anak ke kelas pra-sekolah di seluruh negara walaupun isu itu sering dibangkitkan.

KREDIT: BERNAMA

Google ads
Back to top button