Buletin

SEPANG F1 TIDAK DAPAT DIANJURKAN WALAUPUN IA DIBERI PERCUMA – BOS SIC

Perdana menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau bercadang mahu membawa semula sukan Formula Satu kembali ke negara namun setakat ini tidak ada sebarang rundingan dengan pemilik sukan itu, menurut bos litar Sepang, Razlan Razali.

Grand prix Sepang digugurkan pada kalendar 2017 kerana menurut Razlan ia tidak dapat dikekalkan berikutan masalah kos dan Malaysia tidak akan meneruskannya walaupun perlumbaan ditawarkan secara percuma.

“Sekarang, kami tidak terdesak untuk membawanya kembali,” kata Razlan semasa lawatan ke London pada Rabu, sambil menambah tiada apa yang boleh berlaku sebelum tahun 2022.

Tidak ada jaminan bahawa pemilik Formula Satu berminat.

“Ya, perdana menteri telah membuat beberapa kenyataan. Dia berharap satu hari ia akan kembali, tetapi saya di sini bukan untuk “mengetuk pintu” Liberty Media dan berkata ‘Maafkan saya, kita boleh berbincang tak?. “

“Kepentingan dalam Grand Prix masih sangat besar dan kami mahu membawa pulang perlumbaan di sini, kerana ia telah merangsang ramai rakyat Malaysia untuk masuk ke dalam industri automotif,” akhbar Star memetik komen Tun M.

Razali berkata beliau bertemu dengan Mahathir pada hujung minggu lalu dan telah menjelaskan beberapa halangan.

“Saya berkata, ‘Kita akan berehat selama lima tahun, tidak mudah untuk melakukan terus pada tahun depan, ia memerlukan beberapa perancangan, ada beberapa kajian yang perlu dilakukan,” kata ketua eksekutif itu.

“‘Kita perlu tahu di mana ia (sukan) sekarang, betapa menariknya ia dan paling penting, banyak berapa kosnya.’

“Jadi, dia berkata, ‘ya, tapi akhbar hanya meminta saya dan saya katakan suatu hari nanti kami akan kembali.'”

Keputusan Malaysia menarik diri dari Grand Prix Formula One adalah berikutan penurunan jualan tiket, kekurangan penonton dan pelancong sejak kali pertama dianjurkan pada 1999.

Lagipun, litar SIC kini sudah mempunyai kapasiti cukup untuk perlumbaan lain. Razlan berkata lampu limpah baru bermakna kini ia boleh disewa pada waktu malam dan pembangunan juga sedang dimajukan di kawasan berhampiran.

Kejuaraan Dunia Endurance Motorcycling dan kejohanan World Touring Cars (WTCR) juga akan dijalankan pertama kali bulan Disember nanti.

Litar ini juga menjadi tuan rumah pusingan MotoGP dan ujian pra-musim dan Razali berkata kontrak yang tamat pada tahun 2021 pasti akan dilanjutkan.

“Kami mencatat 105,000 pengunjung pada hari perlumbaan untuk MotoGP tahun lepas di mana 85 peratus adalah penduduk setempat. Peningkatan minat untuk MotoGP adalah gila,”

KREDIT: THESTAR

Google ads
Back to top button