Buletin

SYKT “KERETA TERBANG” TEMPATAN, AERODYNE MAHU JADI PENGELUAR NO 1 DI DUNIA

Pembekal perkhidmatan drone Malaysia yang berasaskan teknologi kecerdasan buatan , Aerodyne Group, berhasrat untuk menjadi penyedia perkhidmatan drone terkemuka dunia tahun depan. Ia mampu mendorong lebihan keuntungan yang bakal disumbangkan oleh hasil yang lebih baik dari perniagaan luar negara.

Pengasas dan ketua pegawai eksekutif (CEO) Kamarul A. Muhamed berkata kumpulan itu sedang berkembang dengan pesat, menduduki tempat ketiga dalam kategori Penyedia Perkhidmatan Pembekalan Drone 2019 oleh kumpulan penyelidikan industri berduri komersial, Drone Industry Insights (DRONEII) .

Pada tahun 2018, Aerodyne Group diletakkan ketujuh dalam laporan itu, yang menggunakan saiz syarikat, saham pasaran dan perhatian awam sebagai parameter kedudukan utama.

“Perkembangan global kami sangat bagus di mana kami baru mengam bilalih syarikat di Amerika Syarikat dan akan mendapat lebih banyak lagi dari bahagian lain di dunia.

“Untuk menjadi nombor satu di dunia tidak mudah kerana pesaing kami dibiayai dengan baik. Jika Aerodyne berpangkalan di Amerika Syarikat (AS), kami akan dapat berkembang dengan lebih cepat dengan pembiayaan dan ekosistem yang lebih baik, tetapi kami tetap dengan bangga Malaysia.

“Walaupun terdapat banyak cabaran, kami telah bertambah baik dengan ketara,” katanya kepada Bernama, sambil menambah bahawa kumpulan itu akan menunggang pelan pengembangan luar negara besar-besaran ke depan memandangkan permintaan di pasaran semakin meningkat, terutamanya dari sektor awam.

Kamarul berkata lebih 60 peratus daripada pendapatan kumpulan kini diperolehi secara tempatan sementara selebihnya adalah dari pasaran seperti Australia, Denmark, United Kingdom, dan Amerika Selatan.

Beliau berkata kumpulan itu merancang untuk mengukuhkan kedudukannya di pasaran sedia ada, iaitu AS, India, Jepun dan Indonesia, sambil meneroka pasaran baru seperti China.

“China adalah pasaran yang sangat besar. Pada masa lalu, sangat berisiko untuk memasuki negara ini kerana perlindungan harta intelek (sekatan) tetapi kami berjaya menyelesaikan masalah itu.

“Kami menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan sebelum ini, tetapi kini kami semakin besar. Dalam masa tiga tahun, sumbangan Malaysia kepada kami akan kurang daripada 10 peratus, “katanya.

Kamarul berkata Aerodyne merancang tawaran saham awam tiga tahun dari sekarang, sambil meninjau pertukaran saham asing yang menawarkan penilaian yang lebih baik, terutamanya di Jepun dan Amerika Syarikat.

“Kami melihat pasaran yang lebih besar dan aktif. Kedua-dua pasaran (Jepun dan AS) pada masa ini sangat menerima teknologi baru, “katanya.

Kumpulan Aerodyne baru-baru ini memperoleh kepentingan pengawalan 60 peratus dalam syarikat yang berpangkalan di Amerika Syarikat, Measure UAS Inc, yang bakal memberikan perkhidmatan pelanggan perusahaan di Amerika Utara.

Kumpulan ini menguruskan lebih daripada 400,000 aset infrastruktur dengan 80,000 operasi penerbangan di 25 negara dan meninjau lebih daripada 70,000 km infrastruktur kuasa di 25 negara di seluruh dunia.

KREDIT: BERNAMA

Google ads
Back to top button