Buletin

TENDER JPJ E-BID TERBUKTI TELUS. JPJ AKAN PERLUAS KE NEGERI LAIN

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan melaksanakan sepenuhnya sistem pembidaan dalam talian di Wilayah Persekutuan selepas berjaya mengumpul RM1.31 juta untuk siri plat “VDN”.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Shaharuddin Khalid berkata, sistem e-bida telah terbukti telus dan mampu mengelakkan penyalahgunaan transaksi.

Beliau juga mendedahkan bahawa tawaran tertinggi bagi siri ini datang daripada individu yang menawarkan RM158,000 untuk VDN 1.

“Lima bidaan tertinggi yang kami terima untuk siri ini ialah VDN1 dengan sejumlah 10 bida; diikuti oleh VDN18, dengan sembilan bida dengan tawaran tertinggi sebanyak RM10,000.

“VDN111 mempunyai tujuh pembida dengan jumlah tertinggi pada RM7,999, VDN118 (enam bida) pada RM5,305, manakala VDN188 (enam bida) dengan nilai tertinggi sebanyak RM1,280,” katanya pada sidang media semalam.

Penawaran untuk siri nombor VDN berlangsung selama lima hari dari tengah malam pada 21 Jun hingga 11.59 malam pada 25 Jun.

Shaharuddin berkata siri bidaan seterusnya ialah “VDP”, yang akan bermula 3 Julai hingga 7 Julai.

Beliau berkata melalui sistem JPJeBid, jabatan itu berjaya mengumpul sejumlah RM1 juta bagi siri “VDH”, diikuti dengan RM1.12 juta bagi siri “VDJ” dan RM1.14 juta bagi siri “VDK”.

Jumlahnya secara beransur-ansur meningkat dengan siri “VDL” pada RM1.19 juta, RM1.29 juta untuk siri “VDM” dan yang paling tinggi adalah siri “VDN” pada RM1.31 juta.

“Kami menjangka pendapatan yang diperoleh melalui sistem dalam talian akan terus meningkat.

“Kami sedang melihat berkembang untuk menggunakan sistem pembidaan dalam talian ke negeri-negeri lain,” katanya.

Shaharuddin mengingatkan para pembida yang berjaya untuk mendaftarkan plat ke dalam kenderaan dalam tempoh 12 bulan selepas surat tawaran dikeluarkan oleh JPJ negeri atau cawangan.

“Pendaftaran boleh dilakukan di portal https://jpjebid.jpj.gov.my atau melalui aplikasi mudah alih JPJeBid.

“Setakat ini kami mempunyai 320,281 pembida berdaftar dalam sistem kami.

“Kami juga mengendalikan kira-kira 8,600 transaksi dalam talian sesaat untuk plat nombor VDN.

“Kami yakin kami dapat memperluasnya ke negara lain,” katanya.

KREDIT: THE STAR

Google ads
Back to top button