Buletin

TOYOTA RANCANG PERKENALKAN MODEL PHEV, GUNA TEKNOLOGI DM-i BYD

Syarikat gergasi kereta Jepun Toyota di China mempunyai rancangan untuk memperkenalkan model kenderaan elektrik hibrid (PHEV) plug-in dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang.

Lebih menarik, Toyota kebarangkalian tidak lagi menggunakan model Hibrid asal Toyota, tetapi mungkin menggunakan teknologi DM-i BYD.

Media China, Caijing melaporkan terdapat kira-kira dua atau tiga model Toyota yang akan menggunakan teknologi DM-i.

Bagaimanapun, tiada maklumat lanjut sama ada semua produk ini dilancarkan seperti yang dirancang.

“Apa yang pasti ialah walaupun dengan teknologi DM-i BYD, Toyota pasti akan membuat penalaan baharu, dan pengalaman pemanduan akhir bakal berbeza,” memetik laporan berkenaan.

Tambahnya lagi, ada lebih banyak misteri mungkin tidak akan didedahkan sehingga akhir bulan ini apabila Toyota menjadi tuan rumah acara pelancaran untuk teknologi elektrifikasinya di Jepun.

Toyota kemudiannya akan menerangkan bagaimana ia mendorong kepada PHEV, manakala sebuah enjin super kecil yang terkenal juga mungkin diumumkan.

Toyota pertama kali menguji PHEV di China lebih awal daripada kebanyakan jenama China tempatan, tetapi ia tidak dapat mencari keseimbangan antara sistem dwi-enjin dan pasaran, serta kelebihan kos lebih rendah.

Di bawah tekanan perang harga, kos merupakan faktor penting untuk dipertimbangkan oleh Toyota.

Google ads
Back to top button