Artikel Pilihan

2ZZ-GE – KARYA AGUNG YAMAHA DAN TOYOTA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ini saya akan mengupas serba sedikit tentang sebuah Enjin dari Toyota berkod 2ZZ-GE. Enjin ini umpama permata yang hilang disebabkan pengeluarannya yang terpaksa dihentikan akibat tidak menepati piawaian emisi pada ketika itu.

Enjin ini ada dua varian iaitu Naturally Aspirated (N/A) dan Force Induction (Supercharged). Cuma untuk artikel ini saya fokus kepada model N/A sahaja.

Enjin 2ZZ-GE ini berada di dalam keluarga ZZ dimana ada 4 model iaitu :-

  1. 1ZZ
  2. 2ZZ
  3. 3ZZ
  4. 4ZZ

Cuma hari ini kita akan fokus kepada model 2ZZ-GE ini.

Sejarah pembangunan enjin ini bermula apabila pihak Toyota dengan kerjasama Yamaha ingin melakukan sesuatu yang lebih baik daripada 1ZZ-FE yang bersesaran 1,794cc.

Dengan kuasa sebanyak 140hp pada 6,400rpm dan Torque sebanyak 171Nm pada 4,200rpm, pihak Toyota merasakan ianya masih tidak cukup. Ia juga ada dua versi iaitu VVT-i dan Non VVT-i. VVT-i bermaksud Variable Valve Timing with Intelligence.

Sistem ini berfungsi untuk melaras pemasaan Overlap iaitu ketika injap ekzos tertutup dan injap masukan terbuka. Sistem ini terbukti berkesan untuk memberikan penjimatan bahan api serta kuasa yang diperlukan.

Atas kerjasama pihak Toyota dan Yamaha, pada 1999 lahirkan enjin 2ZZ-GE yang dimuatkan di dalam ruang enjin Toyota Celica ZZT231 ketika itu.

Enjin ini bersesaran 1,796(1.8)cc. Enjin ini buat julung kalinya dilengkapi dengan sistem VVTL-i. VVTL-i bermaksud Variable Valve Timing & Lift with Inteligence.

Sistem ini berbeza dengan VVT-i kerana VVT-i hanya melaras pemasaan injap sahaja, VVTL-i pula berfungsi untuk melaras pemasaan injap serta Valve Lift itu sendiri.

Enjin ini dilengkapi dengan 2 stage camshaft dimana durasi injap ketika RPM rendah dan tinggi berbeza. Senang cakap, macam VTEC daripada Honda. Sama je asasnya.

Sekarang kita pergi pada binaan enjin ini.

Blok enjin ini dibina dengan menggunakan Alumunium Alloy bertekanan tinggi dan Metal Matrix Reinforced (MMC) pada dinding silinder.

Penggunaan MMC menjadikan binaan blok enjin ini sangat tahan. Hal ini kerana enjin 2ZZ-GE ini memang dicipta untuk menjerit pada RPM tinggi.

Kemudian, Bore X Stroke enjin ini berukuran 82mm X 85mm. Stroke bagi enjin ini dikurangkan sebanyak 6mm berbanding 1ZZ-FE. Stroke pendek barulah selamat nak main hi-rev iya kan iya kan iya kan?.

Tidak lupa juga unit Connecting Rod enjin ini dibuat dengan teknik Forged. Kuat beb. Begitu juga dengan unit Crankshaft. Piston pula diperbuat dari Alloy Alumunium dan diselaputi oleh Iron & Tin Coating bagi menampung mampatan dan suhu yang tinggi.

Nisbah Mampatan bagi enjin ini adalah sebanyak 11:5:1. Ya. Tinggi.

Bila tinggi macam ni, bahan api yang perlu digunakan pula adalah dari jenis premium. Minimum 91 Octane atau (R+M/2). Maknanya minimum RON95. Kalau tak, enjin akan knocking.

Tapi jangan risau, Malaysia memang minimum pun RON95. Tapi kalau abang-abang dah pakai tu jet jet (2ZZ) takkan pakai RON95 ye dok ?

Sistem bahan api pula adalah Multi Point Fuel Injection. Unit Injector pula ada dua jenis iaitu 310cc (Kuning) dan 330cc (Coklat). Penggunaan bahan api pula adalah pada kadar 8.4L/100km.

Kita kembali kepada sistem VVTL-i enjin ini. Camshaft merupakan komponen utama dalam menjayakan sistem ini. Berikut adalah spesifikasi Camshaft :-

Low Cam
Intake Duration – 228′
Exhaust Duration – 228′
Intake Valve Lift – 7.6mm
Exhaust Valve Lift – 7.6mm

High Cam
Intake Duration – 292′
Exhaust Duration – 276′
Intake Valve Lift – 11.2mm
Exhaust Duration – 10mm

Nampak tak, jauh beb beza?. Kita pergi pada pemasaan injap pula (Valve Timing). Mungkin ini agak berat sedikit untuk difahami. Bagi yang selalu main Cam Degree kacang je lah kot bagi diorang.

Intake Valve Opening – 10 ATDC-33 BTDC
High Speed Intake Valve Opening – 15-58 BTDC
Intake Valve Closing – 58-15 ABDC
High Speed Intake Valve Closing – 97-54 ABDC
Exhaust Valve Opening – 34 BBDC
High Speed Exhaust Valve Opening – 60 BBDC
Exhaust Valve Closing – 14 ATDC
High Speed Exhaust Valve Closing – 36 ATDC

Jadi, di sini kita dapat lihat pemasaan injap dan Valve Lift ketika RPM rendah dan tinggi adalah berbeza.

Sistem VVTL-i ini juga berfungsi pada 6,200RPM. Namun ianya tidak akan berfungsi jika suhu enjin tidak mencapai sekurang-kurangnya 60’C.

Selepas VVTL-i berfungsi, ia akan terus dan terus menjerit sehingga Redline pada 8,600RPM.

Oh ya, lupa pula. Enjin ini menghamburkan kuasa sebanyak 192hp pada 7,600rpm dan Torque sebanyak 181Nm pada 6,800rpm. Memang kena Hi-rev baru dapat rasa kuasa enjin ini yang sebenar.

MASALAH LAZIM

Antara masalah pada enjin 2ZZ-GE ini adalah Oil Pump pecah. Masalah ini berlaku apabila pemandu “Over Rev” ketika menurunkan gear. Jadi, bila Oil Pump pecah, enjin tidak dapat tekanan minyak secukupnya lalu enjin tersebut akan menekan poket pemilik hingga menjadi kempis.

Senang cerita, hancur lah. Pemasangan Oil Pressure Meter adalah digalakkan supaya anda sentiasa dapat melihat tekanan minyak di dalam enjin ketika memandu.

Selain itu, masalah makan minyak enjin juga selalu berlaku pada enjin ini. Jadi, sentiasa lah periksa bahagian luaran dahulu jika ada kebocoran atau tidak. Jika tiada, overhaul lah dan tukar apa yang patut.

Dari segi modifikasi, rasanya rakyat Malaysia sudah biasa dengan enjin ini. Tiada masalah untuk ditala sehingga hampir 300hp bergantung kepada komponen dan talaan.

Sesungguhnya, enjin ini menjadi pilihan ramai rakyat Malaysia untuk di swap ke Vios. Sejujurnya juga, saya sendiri kagum dengan kebolehan enjin ini.

Akhir sekali, enjin ni pakai Timing Chain. Kahkahkah!

Oh indahnya 90-an, dah 2019 pun pusing pusing enjin 90-an juga yang diangkat. Akhir kalam, selamat membaca dan jangan plagiat. Semoga kita semua mendapat manfaat bersama.

Tags
Google ads
Back to top button