Buletin

HANYA SATU UNIT MODEL TESLA TERJUAL DI KOREA SELATAN PADA JANUARI

Tesla hanya menjual satu unit sahaja pada Januari ini di Korea Selatan, memandangkan pengguna di sana masih bimbang dengan inflasi selain faktor kekurangan stesen pengecasan.

Ia adalah bulan paling teruk bagi Tesla di Korea Selatan sejak Julai 2022, apabila ia menjual sifar kereta di sana, menurut data daripada kumpulan penyelidikan Carisyou dan kementerian perdagangan Korea.

Satu model Tesla dijual pada bulan Januari ialah Tesla Model Y, yang merupakan kereta import paling laris di Korea Selatan pada September lalu.

Semua jualan kenderaan elektrik di Korea Selatan terjejas pada Januari termasuk, pendaftaran EV baharu menjunam 80 peratus bulan ke bulan, lapor Bloomberg.

Selain inflasi, pengguna juga bimbang tentang kebakaran bateri selepas bateri EV meletup di tempat letak kereta pangsapuri pada 2022.

Tinjauan November oleh Pihak Berkuasa Keselamatan Pengangkutan Korea mendapati bahawa kira-kira separuh daripada pemilik EV berkata kebakaran adalah kebimbangan terbesar mereka.

Selain itu, terdapat juga kekurangan pengecas EV pantas di negara ini, di mana kira-kira 90 peratus pengecas awam adalah pengecas perlahan.

Berhubung situasi berkenaan, jurucakap syarikat memberitahu Bloomberg bahawa jualan di Korea Selatan biasanya perlahan pada bulan Januari kerana pengguna menunggu subsidi kerajaan diumumkan.

Google ads
Back to top button