Buletin

HONDA CUB, 100 HARI, 18,000KM – LELAKI KOREA INI BUKTIKAN CINTANYA PADA NURBURGRING

Apakah yang menyebabkan anda boleh buat keputusan luar biasa menunggang sejauh 18,000 kilometer semata-mata nak ke litar idaman peminat automotif seluruh dunia?

Tiada siapa yang boleh beri jawapan tepat. Ada orang dimotivasi oleh cabaran. Ada orang memang sengaja memilih jalan sukar untuk sampai ke lokasi tujuan walapun mampu menggunakan pengangkutan yang selesa.

Konvoi Wazi Abd Hamid telah buktikan menerusi konvoi motosikal cub Modenas dari KL ke Mekah pada Julai lepas. Banyak lagi konvoi overlander yang dilakukan oleh raider tempatan ke seluruh dunia atas tujuan berbeza. Anita Yusof antara yang terbaru, melengkapkan konvoi wanita solo dengan Yamaha FZ150i mengelilingi dunia.

Kebanyakan perjalanan ini bergantung kepada penaja kerana perbelanjaan yang diperlukan bukan sedikit. Tapi ini lebih luarbiasa bagi seorang lelaki dari Korea yang hanya konvoi suka-suka. Bukan dari Kodiang ke KL, tapi dari Korea ke Jerman, keseluruhan perjalanannya merangkumi jarak 18,000 kilometer dan ia dilakukan dengan sebuah Honda Cub 110cc!

BACA – HONDA CUB EV, KE PASARAN 2018

BACA – RS150R, SUPERCUB TERBAIK DALAM PASARAN

Lee Jaeyeong melakukan perjalanan solo merentasi benua Asia, Rusia, Itali dan Switzerland terus ke Jerman.  Ia dilakukan untuk memenuhi impiannya untuk menunggang di litar paling mahsyur di mukabumi, Nurburgring. Perjalanan merentas benua itu memakan masa kira-kira 100 hari melewati 13 buah negara.

View this post on Instagram

볼로냐에서 베니스로 가는 길 아무리 도시에 머물러도 금전적인 문제 때문에 항상 숙소를 잡을 수는 없기에 도시와 도시를 이동할때면 도착 30키로전쯤에 캠핑을 하고는 하는데…. 베니스에 도착할때가 다 되었는데도 텐트를 칠만한 곳이 보이지 않는다…. 내일 묵을 숙소가 10키로 남았을 무렵 길 바로 옆 버스정류장에 텐트를 쳤다. 본인은 예민한 편이라 소음에 민감한데 자려고 들어가보니 텐트가 지나가는 차에 흔들릴정도로 차도와 가까워서 밤새 소음 때문에 잠을 못잤다. 게다가 더워서 옷을 다 벗고 자도 뒤척뒤척…. 내 여행인생 최악의 캠핑사이트… 다음에 여행을 오게 된다면 최소한 잠은 숙소에서 잘 수 있도록 해야겠다.이런 캠핑은 너무 싫다…. #캠핑#노숙#생존게임#모토캠핑 #유럽 #여행 #살려줘

A post shared by Jae Yeong Lee (@jaeyeong_92) on

Beliau bukan sahaja berpeluang menunggang motosikalnya di litar lagenda itu tetapi turut mendapat tawaran sebagai penumpang sebuah kereta lumba. Dipandu oleh pemandu profesional, Lee bertuah kerana dibawa “bersiar-siar” dalam kereta SEAT Leon Cupra spesifikasi litar. Pengalaman beliau boleh ditonton dalam video di bawah.

Selepas melengkapkan misinya di Nurburgring, beliau tidak terus pulang ke Korea sebaliknya meneruskan perjalanan ke Eropah. Beliau ingin menghabiskan travelog dengan melawat tempat-tempat menarik di benua tersebut.

Syabas Lee!

 

 

 

Google ads
Back to top button