Buletin

KELIRU WARNA PAM MINYAK – LELAKI TAK SENGAJA ISI DIESEL DALAM MCLAREN F1 GTR

Pelumba amatur, François Perrodo memandu sebuah McLaren F1 GTR yang sangat jarang ditemui dan namun telah melakukan kesilapan apabila mengisi kereta berjuta-juta dolar itu dengan diesel, bukannya petrol.

Perrodo sedang keluar untuk memandu apabila kereta itu mengalami masalah, jadi dia menelefon Paul Lanzante untuk membetulkan apa-apa pada McLaren F1 GTR pada era itu.

Paul Lanzante kini mengendalikan garaj kereta klasik, selain mengawasi salah satu daripada kereta yang memenangi 1995 24 Hours of Le Mans, jadi dia tahu satu atau dua perkara tentang McLaren F1 GTR.

Namun apabila Lanzante tidak dapat menghidupkan kereta, Perrodo menyedari mungkin ada masalah yang lebih besar.

Perrodo menjelaskan kisah sebenar yang berlaku. Kata Perrodo, selepas 25 tahun menjalani kehidupan sebagai seorang petrolhead yang berdedikasi, Perrodo telah melakukan kesilapan dengan meletakkan diesel dalam McLaren F1 GTR.

“Saya tidak tahu apa yang terlintas di kepala saya pada saat itu, tetapi saya sangat teruja hingga mencapai pam berwana biru seperti 97, kemudiannya mula mengisi. Di Perancis, muncung diesel pasti menjijikkan dan berbau tetapi tidak untuk BP Chiswick, kelihatan bersih seperti muncung petrol!” cerita Perrodo.

Apabila anda mengisi minyak dengan diesel, ia akan menggosok sistem penghantaran bahan api dengan tergesa-gesa kerana tekstur diesel jauh lebih tebal berbanding petrol. Oleh itu, ia akan sukar untuk dinyalakan seperti petrol, perkara seperti ini biasanya hanya membawa kepada curahan yang baik.

Walau bagaimanapun, jika seseorang memasukkan gas ke dalam kereta diesel, ia boleh terbakar lebih cepat dari sepatutnya, menyebabkan pelbagai masalah yang tidak diingini oleh sesiapa pun.

Paul Lazante mengatakan kejadian tersebut sebagai sesuatu yang luar biasa selama dia berkecimpung dalam kerjayanya.

Google ads
Back to top button