Buletin

KILANG HONDA DI MELAKA SEMAKIN CANGGIH. KINI PASANG IPU SISTEM HIBRID i-MMD, INNER FRAME & SPRAY FOAM UNTUK CITY GEN-5

Kali pertama saya menjejakkan kaki di kilang Honda di Pegoh, Melaka adalah pada tahun 2012. Ketika itu, Honda Malaysia melancarkan model CKD hibrid pertamanya iaitu Jazz Hybrid.

Acara itu dilihat sebagai satu pencapaian penting Honda Malaysia dalam usahanya menjadi perinyis kepada teknologi hibrid di Malaysia. 

Selepas lapan tahun kemudian, saya sekali lagi berpeluang ke kilang berkenaan untuk melihat pemindahan teknologi hibrid terkini Honda.

Kilang itu mempunyai dua saluran pengeluaran yang dikenali sebagai No. 1 Line dan No.2 Line. Gabungan kedua-dua saluran itu membolehkan Honda mengeluarkan sekitar 100,000 unit kenderaan setahun.   

Model-model yang dipasang di sana ialah Jazz, Jazz Hybrid, City, City Hybrid, Civic, BR-V, HR-V, HR-V Hybrid, CR-V, Accord dan terbaharu ialah sedan City generasi kelima, termasuklah City dengan rangkaian kuasa i-MMD. Harus tahu bahawa ia menjadi kilang pertama di dunia yang memasang City e:HEV. 

Sebagai sebuah model serba baharu, City telah menerima pelbagai bentuk penambahbaikan. Bagi menawarkan kualiti pengendalian yang mantap dan dinamik, chasis sedan tersebut dipasang dengan kerangka dalaman (inner frame) baharu.

Pemasangan itu memerlukan Honda Malaysia membeli tiga robot baharu bagi tujuan pateri. 

Aspek kesenyapan kabin pula disumbangkan oleh penggunaan semburan busa (spray foam) pada tiang A dan B City. Kami berpeluang melihat demonstrasi busa tersebut dimasukkan ke dalam bekas jernih, sebelum ia mengembang dan mengeras dengan cepat.

Honda memberitahu semburan busa yang ringan itu mampu menjadikan NVH 33 peratus lebih baik berbanding kenderaan yang tidak menggunakannya. 

Sedia maklum bahawa varian ES e:HEV menggunakan enjin 1.5 liter DOHC baharu dengan sistem i-MMD. Apa yang istimewanya rangkaian kuasa ini ialah enjin bertindak sebagai generator, berfungsi menukar kuasa kinetik menjadi kuasa elektik yang kemudian disalurkan ke Intelligent Power Unit (IPU). 

IPU sebenarnya terdiri daripada 48 sel bateri ithium-ion yang dibahagikan kepada empat pek. IPU bertanggungjawab menguruskan bagaimana bateri tersebut dicaj, dinyahcaj dan disejukkan. Kuasa yang diperoleh dihantar ke motor pada pacuan roda hadapan kereta, bergantung kepada gear yang dipilih. 

Jadi, lawatan kami turut melibatkan stesen yang memasang IPU. Ia merupakan satu ruang terasing dan berhawa dingin.

Di sana, seramai enam orang pekerja mahir perlu memasang sekitar 90 unit IPU sehari yang mempunyai berat 30kg setiap satu. 50 komponen yang membentuk sebuah IPU itu dibekalkan oleh pembekal di Jepun. 

Proses pemasangan dibantu oleh sistem bagi memastikan tiada sebarang kesilapan berlaku. Malah kekuatan skru pun dipantau rapi agar mematuhi spesifikasi yang ditetapkan. Usia dan suhu setiap bateri juga diperiksa bagi memastikan ia berada dalam keadaan terbaik ketika dipasang. 

Harus tahu juga bahawa pemasangan IPU adalah rumit. Selain perlu memastikan segalanya dipasang dengan betul, bateri lithium-ion itu mestilah dipasang ke dalam kereya dalam tempoh 180 hari bermula tarikh bateri berkenaan dihasilkan. 

Jika terdapat kecacatan pada bateri, ia akan dipulangkan semula ke Jepun atau dikitar semula oleh pihak Honda Assembly Malaysia. 

GALERI

Google ads
Back to top button