Buletin

LAPANGAN TERBANG KULIM AKAN BERI KESAN NEGATIF PADA P.PINANG

Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang diberitahu hari ini bahawa Lapangan Terbang Kulim yang dicadangkan akan memberi impak negatif kepada Pulau Pinang, terutamanya Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (LTAPP).

Ketua Menteri Chow Kon Yeow berkata pandangan ini berdasarkan laporan yang dibuat oleh perunding yang menjalankan kajian kemungkinan mengenai lapangan terbang yang dicadangkan di negeri jiran Kedah.

“Kerajaan Pulau Pinang tegas berpendapat bahawa Kementerian Pengangkutan perlu mengkaji semula perkara ini sekali lagi dan kajian terperinci perlu dilakukan untuk memastikan pembangunan yang dicadangkan akan menjadi holistik dan memberi manfaat kepada semua pihak,” katanya.

Beliau menjawab pertanyaan lisan dari Goh Choon Aik (PH-Bukit Tambun), yang ingin mengetahui pendirian kerajaan negeri di lapangan terbang yang dicadangkan itu.

Chow berkata projek lapangan terbang Kulim berada di bawah bidang kuasa Kementerian Pengangkutan manakala pengurusannya berada di bawah Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB).

Lapangan terbang Kulim yang dianggarkan bernilai RM1.6 bilion, adalah antara tujuh projek dan program berimpak tinggi yang diluluskan oleh kerajaan persekutuan untuk Kedah. Ia akan melengkapkan kemudahan sedia ada di Kedah dan meningkatkan pembangunan di Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER).

Sebagai balasan kepada soalan lain dari Goh, Chow berkata dua syarikat – Konsortium CPG Consultants Pte. Ltd dan AHS Architects Sdn Bhd – telah dilantik sebagai perunding bagi projek itu untuk meningkatkan dan mengembangkan LTAPP.

Beliau berkata pelantikan itu dibuat pada 15 Feb tahun ini melalui tender terbuka oleh MAHB.

“Perunding bertanggungjawab mencadangkan pelan dan reka bentuk terbaik kepada Kementerian Pengangkutan dan MAHB. Projek untuk menaik taraf dan mengembangkan LTAPP dijadualkan bermula pada bulan Jun 2020 dan mengambil masa 36 bulan untuk diselesaikan,” kata Chow, yang juga wakil rakyat negeri itu untuk Padang Kota.

Chow juga berkata, kerja-kerja tempat letak kereta pelbagai tingkat yang dicadangkan di LTAPP telah bermula pada bulan Ogos 2018. Projek ini akan menyediakan 1,800 tempat letak kereta di Block A (Fasa Pertama).

KREDIT: BERNAMA

Google ads
Back to top button