Buletin

PERODUA ARUZ DILANCARKAN DI SINGAPURA. DIEDAR OLEH PEROCOM AUTO, BERMULA RM286K

Perodua Aruz telah memasuki pasaran eksport pertamanya, Singapura dengan harga pada masa pelancaran SGD92,999 (RM286,409), termasuk Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dan Certificate of Entitlement (COE).

“Aruz merupakan kenderaan tujuh tempat duduk pertama yang ditawarkan oleh Perodua di Singapura,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua Dato’ Zainal Abidin Ahmad.

“Dengan jualan hampir 58,000 unit di Malaysia sejak pelancarannya pada 2019, Perodua Aruz merupakan SUV terlaris di Malaysia pada 2019 dan 2020.

“Kami berbesar hati dapat berkongsi kelebihan Aruz seperti ruang yang luas, tahap keselamatan tinggi, serba boleh, praktikal dan cekap bahan api dengan jiran selatan kita,” tambahnya.  

Enjin empat-silinder 1.5 liter Dual VVT-i dengan blok aluminium digabungkan dengan transmisi automatik kawalan elektronik dan Eco Idle untuk memberi kecekapan bahan api sehingga 15.6 km/l.

Barisan tempat duduk kedua yang boleh dilipat 60:40 serta barisan ketiga yang dibahagi 50:50 boleh dilaras menawarkan pelbagai konfigurasi. Kawalan Kestabilan Kenderaan (VSC), ISOFIX dan enam beg udara menyumbang kepada penarafan keselamatan 5 bintang ASEAN NCAP.

Kelengkapan lain termasuk lampu hadapan LED, rim aloi dwi-tona 17-inci, kemasukan dan penghidup enjin tanpa kunci, serta sistem infohibur skrin sentuh dengan paparan kamera undur.

Perodua Aruz dijual oleh Perocom Auto Pte Ltd di pusat jualan dan servisnya di Ubi. Menjadi pengedar sah Perodua tunggal di Singapura sejak 1997, Perocom Auto telah menjual Kancil, Kembara, Kelisa, Myvi generasi pertama dan ketiga, Viva, Axia dan Bezza di sana.

Selain Singapura, Perodua turut mengeksport kenderaan ke Brunei, Sri Lanka, Mauritius, Seychelles, Fiji dan Indonesia (di mana Myvi dijual sebagai Daihatsu Sirion).

Google ads
Back to top button