Buletin

PETRONAS, MERCEDES-BENZ DAN JOMCHARGE METERAI MOU PENGECAS PANTAS EV

Petronas Dagangan Bhd (PDB) memeterai  memorandum persefahaman  (MoU) bersama Mercedes-Benz Malaysia Sdn. Bhd. dan EV Connection Sdn Bhd (EVC), pengendali rangkaian JomCharge di Malaysia, untuk menempatkan pengecas pantas kenderaan elektrik (EV) arus terus (DC) di stesen Petronas menjelang separuh pertama 2022.

PDB dalam satu kenyataan bersama berkata, perkongsian strategik itu bertujuan untuk menangani masalah kekurangan pengecas pantas bagi pemandu kenderaan elektrik di Malaysia. 

Menerusi kerjasama itu, PDB merancang memasang secara strategik pengecas pantas di lima stesen Petronas dalam fasa perintis bagi membolehkan liputan menyeluruh antara Lebuh Raya Utara Selatan dan sebahagian daripada Lebuh Raya Pantai Timur. 

Naib Presiden Pemasaran Petronas Ahmad Adly Alias berkata melalui perkongsian ini, pengecas pantas akan disediakan di lokasi strategik dengan memanfaatkan rangkaian meluas stesen Petronas bagi memberi kemudahan kepada pelanggan. 

“Kami melihat pelaburan dalam kemudahan pengecasan kenderaan elektrik ini sebagai satu langkah yang perlu untuk menggalakkan penerimagunaan kenderaan elektrik di Malaysia. 

“Kerjasama tiga pihak ini juga selaras dengan strategi bersiap siaga PDB memandangkan peralihan kepada mobiliti lebih bersih yang tidak dapat dielakkan pada masa depan,” katanya.

Sementara itu, Naib Presiden Jualan dan Pemasaran  Mercedes-Benz Malaysia, Michael Jopp berkata tahun  2022 menandakan bermulanya strategi agresif model Mercedes-EQ. 

Beliau berkata Mercedes-Benz Malaysia akan memperkenalkan pelbagai model kenderaan elektrik premium bagi bersiap sedia dengan peralihan mobiliti pada masa depan, sejajar dengan strategi global  Mercedes-Benz untuk mengeluarkan semua kenderaan elektrik menjelang  akhir dekad ini sekiranya keadaan pasaran mengizinkan.

“Justeru, kami komited sepenuhnya untuk melabur dalam infrastruktur tempatan kita bersama dengan PDB dan EVC untuk menggalakkan penerimagunaan kenderaan elektrik dalam kalangan pemandu di Malaysia,” kata Jopp.

Pengarah Urusan EVC Lee Yuen How berkata berikutan dasar yang jelas dan sokongan daripada kerajaan dalam Bajet 2022, syarikat itu percaya tahun depan akan menjadi titik permulaan bagi penerimagunaan kenderaan elektrik di Malaysia. 

“Kerjasama tiga pihak ini merupakan satu langkah penting bagi menyokong Malaysia dalam peralihan kepada kenderaan elektrik  sebagai sebahagian daripada Rangka Tindakan Mobiliti Karbon Rendah (LCMB) kita,” kata Lee. – theedge

Google ads
Back to top button