Buletin

TOYOTA DAPAT TANDA DAGANGAN UNTUK TAISOR DI INDIA. VERSI BAHARU BREZZA DAN BALENO CROSS?

Kerjasama di antara Toyota dan Maruti Suzuki nampaknya semakin membuahkan hasil. Terbaharu, Toyota dilapor telah menerima tanda dagangan baharu di India, iaitu Taisor dengan status permohonan menyebut ‘Diterima dan Diiklankan’.

Nama itu menimbulkan banyak persoalan. Jadi, kenapa ia dinamakan sebagai Toyota Taisor? Adakah ia nama yang sesuai untuk MPV, SUV atau Crossover? Apa-apa pun boleh dibincangkan pada peringkat awal perkembangan ini.

Nama Toyota Taisor boleh dikhaskan untuk versi Toyota bagi crossover Baleno Cross yang dilihat diuji beberapa kali. Baleno Cross dikhabarkan akan menerima enjin petrol turbo 1.0L Maruti.

Kebarangkalian lain adalah ia mungkin nama untuk Innova generasi seterusnya. Terdapat kebarangkalian lebih tinggi nama Taisor akan digunakan pada model crossover daripada pengeluar berasaskan Bidadi, berdasarkan Baleno Cross yang dikeluarkan oleh Maruti Suzuki.

Maruti Suzuki telah pun melancarkan Vitara Brezza generasi baharu dengan nama Brezza. Perkataan Vitara bagaimanapun digugurkan untuk mengelakkan kekeliruan dengan SUV kompak Grand Vitara mereka.

Toyota telah menggunakan nama Urban Cruiser untuk SUV kompak mereka iaitu Urban Cruiser HyRyder. Ini mungkin akan menyebabkan kekeliruan. Oleh itu, Toyota harus mempertimbangkan untuk menggugurkan nama Urban Cruiser kerana nama itu telah digunakan pada Urban Cruiser HyRyder.

Nama Taisor mungkin hanya versi lain Toyota bagi Brezza. Reka bentuk kereta itu boleh dipaparkan dengan mengambil petunjuk daripada SUV global Toyota seperti RAV4.

Kebanyakan produk Toyota yang akan datang dijangka muncul di Ekspo Auto 2023, termasuk Innova generasi seterusnya dan konsep portfolio masa depan untuk pasaran India.

Google ads
Back to top button