Buletin

ULANGTAHUN KE 55 KENDERAAN 4 RODA PERTAMA HONDA – TRAK KECIL T360

55 tahun yang lalu, Honda memasuki pasaran baru dengan produk empat roda pertama mereka. Trak T360 dilancarkan apa yang kemudiannya menjuruskan syarikat motosikal itu lebih serius ke dalam bidang pembuatan kereta. Untuk memperingati momen ini, Honda telah mengeluarkan dua trak Acty kei di Jepun.

Dikenali sebagai Style Acty Spirit Color, ia didasarkan pada pikap kei 660cc semasa Honda yang dijual di Jepun. Sepertimana standard sama dengan kereta kei-car, prestasi enjin adalah terhad. Pilihan transmisi termasuk automatik atau lima kelajuan manual untuk versi pemacu roda belakang, tetapi pacuan empat roda hanya datang dengan transmisi manual 5MT.

Bagaimanapun, bukannya putih atau perak standard yang biasanya digunakan oleh kenderaan komersial dari kilang, edisi khas itu dalam satu daripada dua skema warna dua warna yang mewakili sejarah kereta Honda.

The Bay Blue X White diinspirasi oleh model T360 asal, yang ditawarkan dengan warna biru dan latar putih besar H pada hud hadapan. The Acty mempunyai bumbung putih, gril, dan logo “Honda” berwarna merah di sebelahnya.

Versi kedua diilhamkan oleh produk dan pertanian dan generator Honda.

Salah satu produk terdahulu Honda tiller, item popular di kalangan petani Jepun semasa pemulihan pasca perang.

Skema warna Flame Red × Black pula datang dengan bumbung hitam, dinding hitam dan rim steelies. Kedua-dua versi mempunyai cermin sisi putih juga.

Acty memag menawan dengan cara tersendiri dan warna warisan hanya menambah kepada nostalgia inddustri awal Honda.

Sejak T360, Honda telah membina trak kei tanpa henti selama 55 tahun berturut-turut, dan model peringatan ini memberikan titik sejarah baru buat syarikat tersebut.

Kedua-duanya dijual di Jepun sahaja dengan harga antara ¥ 1,135,080 hingga ¥ 1,264,680.

GALERI

Google ads
Back to top button