Artikel Pilihan

AKAUN KERJA DIGANTUNG SELEPAS TEGUR TINDAKAN WARGA SINGAPURA ISI MINYAK DALAM TONG – KES NAYA NI

Selepas tular video mengenai penghantar makanan yang telah menegur dua warga Singapura yang mengisi minyak menggunakan tong kini hati rakyat Malaysia dipanaskan lagi dengan dakwaan lelaki terbabit yang mendakwa kehilangan sumber pendapatan selepas akaun Grab miliknya digantung syarikat tersebut sejak semalam.

Aduh kesian betul kalau benar berlaku. Niat dah baik tapi kalau macam ni akibatnya, rasanya ramai yang malas nak campur tangan dah lepas ni. Biar pihak berkuasa sajalah selesaikan.

Menerusi perkongsi video di laman Tiktok atas nama matkibot, lelaki tempatan berusia 44 tahun itu berkata, akaun aplikasi pintar telah digantung sejak pukul 6 petang semalam.

“Selepas video ini viral di media sosial, Grab telah suspended (gantung) pada pukul 6 petang hari ini (semalam), saya segera menghubungi perkhidmatan pelanggan Grab. Saya diberitahu akan dihubungi pihak atasan Grab dalam masa 24 jam.

“Selepas 20 minit saya telah dihubungi pihak Grab, saya diberitahu ada orang membuat laporan.

“Melaporkan saya mengeluarkan skru driver (pemutar skru) untuk melawan, CCTV (rakaman televisyen litar tertutup) ada, boleh la check (semak),” katanya.

Lelaki itu berkata, dia mengambil pendirian berani kerana benar selain mendakwa tidak bersalah selain periuk nasinya dihalang dua individu.

Katanya, dia tidak dapat mengambil tempahan semalam dan tidak tahu bila ia akan berakhir.

“Saya dapat RM100, kena hantar RM50 untuk isi perut anak bini, begitulah kita di Malaysia, okey tak kalah pun, tak takut pun, akhirnya kita mati juga begitulah nasib rakyat Malaysia,” jelasnya.

Sejak kelmarin, tular video pendek berdurasi satu minit 40 saat menunjukkan dua lelaki dipercayai warga Singapura bergaduh dengan seorang penghantar makanan di sebuah stesen minyak.

Menerusi rakaman itu, salah seorang lelaki membuka but kenderaan dan mengeluarkan peralatan seperti pengunci stereng sebelum membuat provokasi mahu menyerang rider berkenaan.

Pertelingkahan hampir 10 minit itu bagaimanapun berjaya dileraikan dua anggota polis bantuan di lokasi kejadian.

Susulan itu, Ketua Polis Daerah Iskandad Puteri, Asisten Komisioner Rahmat Ariffin berkata, siasatan mendapati kejadian itu berlaku pada pukul 8.37 malam, 16 Jun lalu.

Ujarnya, pertelingkahan dipercayai berpunca daripada salah faham apabila pekerja penghantar makanan menegur lelaki warga Singapura mengisi minyak ke dalam tong.

“Hasil siasatan kita mendapati terdapat salah faham, lelaki warga Singapura itu mendakwa mengisi minyak ke dalam tong untuk kegunaan go-kart.

“Semasa kejadian, mereka (lelaki Singapura) belum lagi mengisi minyak sebelum ditegur rider dan berlaku pertelingkahan antara kedua-dua pihak,” katanya dalam satu kenyataan, di sini.

Berita terbaru ini menimbulkan perdebatan hangat di kalangan netizen yang mempersoalkan langkah yang diambil oleh syarikat terbabit yang didakwa dilakukan tanpa usul periksa. Harap ada la mana-mana pihak yang boleh tolong selesaikan. Sekarang ni dah la ekonomi pun semakin tidak menentu.

Sumber: Kosmo

Google ads
Back to top button