Buletin

KENDERAAN ASING DIKENAKAN BAYARAN VEP MULAI 1 OKT 2019

Kementerian Pengangkutan mengumumkan penguatkuasaan undang-undang pengangkutan jalan raya baru yang menghendaki kenderaan asing yang dipandu masuk perlu memohon dan mendaftar untuk Permit Kemasukan Kenderaan (VEP) akan bermula pada 1 Oktober nanti.

Dalam satu kenyataan, kementerian itu berkata VEP akan dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di bawah Seksyen 66H Akta Pengangkutan Jalan 1987.

“Pendaftaran untuk VEP boleh dilakukan secara dalam talian melalui https://vep.jpj.gov.my Setelah mendaftar, pemilik kenderaan akan menerima e-mel untuk jadual  temujanji untuk pemasangan VEP-RFID tag.

“Hanya kenderaan berdaftar VEP dibenarkan masuk ke Malaysia sebaik sahaja ia dikuatkuasakan,” katanya.

Road Charge (RC) adalah yuran yang dikenakan ke atas semua kenderaan persendirian berdaftar asing (tidak termasuk motosikal) apabila memasuki Malaysia. Yuran sebanyak RM20.00 akan dikenakan setiap kali kenderaan ini memasuki negara ini.

Menurut kenyataan itu, penguatkuasaan VEP akan dilaksanakan secara berperingkat.

“Bagi fasa 1, keperluan VEP untuk semua kenderaan berdaftar asing yang memasuki Malaysia melalui Bangunan Sultan Iskandar dan Kompleks Sultan Abu Bakar, Johor, akan bermula dari 1 Okt tahun ini.

“Untuk penguatkuasaan fasa VEP 1, tag VEP-RFID boleh dipasang di empat pusat yang ditetapkan di Johor Bahru iaitu R & R Gelang Patah Southbound, Plaza Kereta Terbuka Plaza Angsana, Plaza Pandan RnR dan Lima Kedai,” katanya.

Sementara itu, untuk fasa 2, ia akan melibatkan semua pintu masuk / sempadan antara Malaysia dan Thailand manakala dalam fasa 3, VEP akan dikuatkuasakan di semua pintu masuk / sempadan antara Malaysia-Brunei-Indonesia.

Tarikh penguatkuasaan untuk kenderaan yang masuk atau keluar melalui pintu masuk / sempadan darat akan diumumkan pada masa akan datang.

Semua pemilik kenderaan yang belum mendaftar untuk VEP diingatkan untuk melakukannya dengan serta-merta dan pendaftaran melibatkan tindakan tiga langkah mudah, tambahnya.

VEP bagi setiap kenderaan motor berdaftar akan sah untuk tempoh 5 tahun. Untuk maklumat lanjut dan terperinci mengenai VEP, sila hubungi + 607-5950669, atau e-mel [email protected]

KREDIT: BERNAMA

Google ads
Back to top button