Buletin

KERETAPI BERTEMBUNG, 32 MAUT DI MESIR

Dua buah kereta api yang bertembung di selatan Mesir dan menyebabkan beberapa gerabak terbalik pada Jumaat menyebabkan sekurang-kurangnya 32 maut manakala 66 yang lain cedera.

Media tempatan melaporkan puluhan ambulans bergegas ke lokasi kejadian di daerah Tahta, wilayah Sohag yang terletak kira-kira 460 kilometer di selatan ibu negara.

Presiden Abdel Fattah al-Sisi dalam satu kenyataan berikrar untuk mengenakan ‘hukuman tegas’ ke atas individu yang didapati bertanggungjawab terhadap tragedi yang disifatkan terburuk sejak 2002 yang meragut 373 nyawa.

“Sesiapa yang menyebabkan kemalangan ini yang berpunca daripada kecuaian atau isu lain akan dikenakan tindakan tegas dengan segera,” tegasnya.

Insiden itu berlaku ketika Kaherah berdepan satu lagi cabaran pengangkutan utama membabitkan kapal kontena gergasi, MV Ever Given yang kini menghalang laluan perdagangan utama di Terusan Suez hingga mengakibatkan kesesakan teruk.

Kapal mengibarkan bendera Panama tersebut yang berukuran lebih panjang daripada saiz empat padang bola sepak berada dalam keadaan melintang sejak Selasa.

Usaha untuk mengalihkan kapal tersebut sedang giat dijalankan walaupun ia didakwa berdepan kesukaran. – Sinar Harian

Google ads
Back to top button