Buletin

MAZDA PAMER REKABENTUK KODO GENERASI AKAN DATANG YANG MENGAGUMKAN

Mazda Sales (Thailand) bersama Mazda Motor Corporation dalam penganjuran Forum Rekaan ASEAN Mazda 2018 memaparkan reka bentuk KODO generasi baru. Ia diterjemahkan menerusi kereta konsep Mazda RX-VISION dan VISION COUPE.

Mazda juga membayangkan arah reka bentuk untuk model yang akan datang dan berharap bahawa acara itu akan menunjukkan keyakinannya terhadap potensi ekonomi di rantau ini.

Mazda telah berjaya di Thailand dan rantau ASEAN selepas memperkenalkan model dengan teknologi SKYACTIV dan reka bentuk KODO bermula pada tahun 2013. Ini telah membantu Mazda untuk kekal menduduki kedudukan No.3 dalam pasaran kereta penumpang Thailand, termasuk menjadi jenama No.1 dalam segmen kereta kecil.

Mazda juga telah berjaya dalam pasaran SUV, mencatatkan angka jualan yang mengagumkan. Pada masa ini terdapat lebih daripada 180,000 kenderaan Mazda dengan teknologi SKYACTIV dan reka bentuk KODO yang berjalan di Thailand.

Jualan Mazda2 adalah lebih tinggi 110,000 unit, diikuti oleh Mazda3 dengan lebih daripada 30,000 unit, CX-5 dengan 25,000 unit dan CX-3 dengan 15,000 unit.

Encik Chanchai Trakarnudomsuk, Presiden Mazda Sales (Thailand) Co, Ltd, berkata “Ini adalah Forum Reka bentuk ASEAN Mazda pertama 2018 yang merupakan peristiwa penting bagi Mazda di Thailand dan rantau ASEAN.

Ia juga berfungsi sebagai dimensi baru untuk pasaran kereta Thailand, dengan pengilang mendedahkan maklumat di belakang tabir dan inovasi reka bentuk terkini yang biasanya dirahsiakan.

Acara ini dianggap sebagai pemindahan pengetahuan penting bagi industri automotif, untuk memahami falsafah di belakang reka bentuk Mazda dengan pereka kami yang datang dari Jepun.

Mazda telah membawa dua kereta konsep untuk diperkenalkan buat kali pertama di ASEAN, bersama-sama memaparkan bagaimana seni Jepun dimasukkan ke dalam membangunkan model baru kami dalam masa terdekat. ”

Encik Hiroshi Inoue, Urusan Pegawai Eksekutif, yang bertanggungjawab terhadap benua Asia & Oceania berkata “Thailand dan ASEAN adalah pasaran penting bagi Mazda, dan itulah sebabnya Mazda ASEAN Design Forum 2018 diadakan.

Arah reka bentuk terkini Mazda telah dipersembahkan, dengan Thailand dilantik sebagai pusat yang menghubungkan ahli-ahli ASEAN yang lain.

Mazda bersedia bergerak maju dengan generasi ke-7, terutamanya dalam reka bentuk yang mencerminkan estetika asli Jepun, atau apa yang kita sebut Mazda Elegance.

Konsep Mazda RX-VISION dan VISION COUPE merupakan contoh rekabentuk Mazda masa depan yang telah dibangunkan dengan tema “Car as Art”. Mazda menganggap kereta adalah sekeping seni yang dalam acara ini Mr Nakamuta akan menjadi mulia yang akan menyampaikan keindahan reka bentuk kepada Mazda ASEAN.

Encik Yasushi Nakamuta, Pengurus Besar, Advance Design Studio, Bahagian Rekabentuk di Mazda Motor Corporation yang telah dijemput untuk bercakap mengenai reka bentuk Mazda kepada wartawan ASEAN berkata; “Reka bentuk kami adalah untuk menggabungkan tema reka bentuk generasi ke-7 Mazda dengan estetika Jepun, dan hasilnya adalah kecantikan yang seimbang, dengan konsep “kurang lebih baik” (less is more). Dengan mengeluarkan unsur-unsur yang tidak perlu, kita dapat mencipta kesempurnaan dalam ruang kosong”

“Sejak 2010, Mazda mula memperkenalkan reka bentuk KODO: falsafah Soul of Motion. Bagi Mazda, kereta bukan sekedar kenderaan, tetapi mencerminkan personaliti individu seperti kawan atau ahli keluarga. Inilah sebabnya mengapa Mazda membawa reka bentuk KODO sebagai falsafah reka bentuk kerana kami mahu menghidupkan kehidupan ke dalam kenderaan kami.

“Mazda menggabungkan keindahan dengan pergerakan atletik untuk mewujudkan kenderaan dengan watak yang kuat. Ini adalah falsafah Mazda dalam membangunkan kereta untuk masa depan, menggunakan tradisi kita sendiri. ”

“Mazda bertekad untuk mengukuhkan jenama Mazda di Thailand. Komunikasi mengenai reka bentuk KODO telah membawa kepada perubahan ketara dalam industri automotif Thai, “tambah Encik Chanchai.

“Walaupun kami bukan jenama utama, kami mencipta jenama yang kukuh untuk memberi kebanggaan kepada pelanggan. Kita mempunyai sesuatu yang baru untuk industri automotif. Kami mempunyai hala tuju yang jelas dalam membentangkan produk kami, dengan cara meletakkan kedudukan dan kumpulan sasaran produk yang berlainan. Kami bersedia untuk melaksanakan strategi perniagaan yang agresif untuk mencapai sasaran kami. ”

GALERI

Google ads
Back to top button