Buletin

PERANG TIADA HALA TUJU, ASKAR RUSIA SERAH KERETA KEBAL. DAPAT DUIT, BOLEH MOHON JADI RAKYAT UKRAINE

Seorang askar Rusia yang menyerahkan kereta kebalnya akan menerima ganjaran tunai  berjumlah £7,500 (RM41,606) selain layak memohon kewarganegaraan Ukraine, dakwa akhbar Daily Star dalam satu laporannya baru-baru ini.

Menurut Daily Star, askar Rusia itu dikatakan kecewa selepas mendapati pencerobohan berterusan ke atas Ukraine tidak mempunyai hala tuju yang jelas.

Menteri Dalam Negeri Ukraine, Victor Andrusiv berkata, anggota tentera bernama Misha itu ialah askar terakhir yang berada di dalam kereta  kebal Rusia tersebut. 

Dia dikatakan takut ditembak mati oleh komander Rusia sekiranya dikesan telah  melarikan diri dari medan perang. Satu perbincangan antara Misha dengan askar Ukraine diatur selepas dia menghubungi mereka.

“Beberapa hari lepas, Misha menelefon kami. Dia memberikan maklumat kepada tentera perisikan Ukraine. Mereka menandakan lokasinya dan dia tiba menemui kami. Pemeriksaan dron mendapati dia berseorangan,” kata Andrusiv.

Tambah Andrusiv, Misha akan menerima ganjaran berupa wang tunai pada akhir peperangan itu. Dia juga  diberikan sebuah televisyen, telefon, dapur dan bilik mandi selain akan diberi peluang untuk memohon kerakyatan Ukraine.

Askar Ukraine sering menghantar pesanan teks kepada tentera Rusia bagi menawarkan mereka peluang untuk menyerah kalah dan menyerahkan peralatan ketenteraan. – AGENSI 

Google ads
Back to top button