Buletin

PERSAINGAN INDUSTRI KENDERAAN ELEKTRIK DI ASEAN SEMAKIN SENGIT

Peralihan kepada kenderaan elektrik di Asia Tenggara diterima baik di rantau ini dan persaingan sengit bagi segmen berkenaan mendorong kepada pelbagai pelaksanaan insentif di Malaysia, Indonesia, Vietnam serta Thailand.

Di Malaysia, negara kita secara agresif untuk memajukan industri semikonduktor (cip) sebagai strategi menarik pelabur asing dalam menghadapi pasaran kereta elektrik yang semakin meningkat.

Menurut Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, banyak pengeluar kereta elektrik telah menempah komponen dari Malaysia, dengan nilai tempahan mencecah berbilion dolar AS.

Matlamat kerajaan Malaysia adalah untuk menambah bilangan pengeluar kereta elektrik di Malaysia, dan Tesla, telah menjadi salah satu penyedia stesen pengecasan utama di Malaysia.

Selain itu, beberapa syarikat teknologi besar Malaysia juga merupakan pembekal kepada Tesla.

Dalam usaha mengukuhkan sektor semikonduktornya, Malaysia menumpukan pada peningkatan pengeluaran cip, yang amat diperlukan dalam kenderaan elektrik.

Adalah diketahui bahawa kereta elektrik memerlukan sehingga 15,000 cip, manakala kereta konvensional hanya memerlukan sekitar 5,000 cip.

Dengan memberi tumpuan kepada infrastruktur dan sumber manusia, Malaysia berharap dapat memainkan peranan penting dalam industri bekalan cip, yang kini menyumbang 7 peratus kepada KDNK dan separuh daripada nilai eksport negara.

Strategi Vietnam dan Thailand

Bukan sahaja Malaysia, Vietnam juga menjadi destinasi menarik pelabur asing dalam industri kereta elektrik terutama kerana kos pelaburan lebih rendah berbanding beberapa negara jiran.

Menurut laporan Agensi Pelaburan Asing (FIA) dan Kementerian Perancangan & Pelaburan (MPI) Vietnam pada 2018, kos pelaburan di Ho Chi Minh City lebih menjimatkan berbanding Jakarta.

Sebagai contoh, kos buruh di Vietnam juga lebih berpatutan, dengan gaji pekerja di sektor perkilangan purata sekitar AS$3,673 (RM17,204)/tahun, manakala di Indonesia mencecah AS$5,421 (RM25,391)/tahun.

Kelebihan kos juga dilihat pada tahap gaji sederhana tinggi, di mana gaji tahunan jurutera di Vietnam mencecah AS$7,315 (RM34,263), manakala di Indonesia sekitar AS$8,066 (RM37,781).

Malah bagi gaji pengurus dalam sektor pembuatan, Vietnam menetapkan purata AS$15,418 (RM72,217) setahun, lebih rendah daripada Indonesia, mencecah AS$16,889 (RM79,108)/tahun.

Vietnam turut menawarkan kelebihan dari segi cukai, dengan kadar cukai korporat (CIT) atau Cukai Pendapatan Korporat (PPh) yang lebih rendah iaitu 20 peratus.

Selain itu, Vietnam menyediakan pelbagai insentif cukai seperti pengecualian atau pengurangan cukai sewa dan guna tanah.

Faktor geografi juga menjadi kelebihan kepada Vietnam, kerana ia berada di tengah-tengah Asia Tenggara dan bersempadan secara langsung dengan China, menjadikannya lebih mudah untuk diintegrasikan ke dalam rantaian bekalan dari China.

Sementara itu, Thailand juga merupakan pesaing serius dalam membangunkan industri kereta elektrik di Asia Tenggara.

Thailand, yang dianggap sebagai ‘raja automotif Asia Tenggara’, telah memotong subsidi untuk industri kenderaan elektrik menjelang akhir 2023.

Walaupun begitu, Thailand kekal sebagai pemain utama dengan infrastruktur yang lebih matang dan dasar menarik untuk pengeluar kereta elektrik.

Cita-cita Indonesia

Kerajaan Indonesia pula merangka pelan untuk menggalakkan industri kereta elektrik (EV), salah satunya dengan melaksanakan dasar hiliran nikel untuk memprosesnya menjadi bateri.

Selain itu, Presiden Joko Widodo (Jokowi) telah menetapkan Tahap Kandungan Domestik (TKDN) sebanyak 40 peratus untuk kenderaan elektrik dari 2019 hingga 2026.

Dalam usaha untuk menarik pelaburan dan menggalakkan pengeluaran domestik, obligasi TKDN dijadualkan ditingkatkan secara beransur-ansur, mencapai minimum 80 peratus menjelang 2030.

Langkah ini diharapkan dapat mendorong pengeluar kereta elektrik untuk melabur dan mengeluarkan kenderaan mereka di Indonesia.

Google ads
Back to top button