Buletin

PASARAN KERETA ELEKTRIK INDONESIA DIKUASAI OLEH WULING – BINGUO EV JADI PILIHAN SEJUTA UMAT

Pasaran kereta elektrik Indonesia pada suku pertama tahun ini didominasi oleh Wuling, di mana lebih daripada 50 peratus daripada jumlah edaran datang daripada pengeluar tersebut.

Merujuk kepada data borong (pengedaran dari kilang kepada pengedar) daripada Persatuan Industri Automotif Indonesia atau Gaikindo, Wuling mengambil 64 peratus daripada pasaran kereta elektrik Indonesia pada Januari-Mac 2024.

Daripada jumlah 5,919 unit yang telah diagihkan, 3,807 unit adalah kereta elektrik Wuling dengan 3,121 unit Wuling BinguoEV dan 686 unit Wuling Air ev.

Sementara, Wuling Cloud EV masih belum dikira kerana baru sahaja diperkenalkan, menurutnya.

“Bagi EV Wuling, ia hampir 50 peratus daripada jumlah jualan Wuling. Nombor satu ialah BinguoEV kemudian Air EV,” kata Pengarah Jualan & Pemasaran Wuling Motors Indonesia, Dian Asmahani.

Dari segi portfolio produk, kereta elektrik Wuling mewakili pelbagai segmen dan sejak dijual pada pertengahan 2022, berdasarkan data dalaman pengeluar, 14 ribu unit telah terjual.

“Sejujurnya, untuk Cloud EV, kerana ia baru sahaja dibuka untuk pesanan rasmi, kami tidak ada spesifik tentang berapa banyak yang kami mahu sasarkan, tetapi kami berharap ia lebih daripada kami jangkakan,” akhirinya.

Semua kereta elektrik Wuling dijual di Indonesia telah dipasang di kemudahan pengeluaran SGMW Motors di Cikarang, Bekasi, Jawa Barat selain, ada juga yang dieksport ke negara-negara di Asia Tenggara.

Google ads
Back to top button