BuletinMotosikal

PETRONAS YAMAHA SEPANG RACING TEAM DILANCARKAN

PETRONAS Yamaha Sepang Racing Team (SRT) kini bersedia untuk cabaran Kejohanan Dunia MotoGP 2019 menerusi pelancaran rasmi pasukan tersebut yang berlangsung sebentar tadi di Dewan Philharmonik Menara KLCC.

Pengerusi PETRONAS, Datuk Ahmad Nizam Salleh melancarkan liveri yang menonjolkan logo dan warna PETRONAS. Penampilan baru ini akan membuat debut pertamanya semasa Ujian MotoGP Rasmi 2019, di Litar Antarabangsa Sepang dari 6-8 Februari.

BACA: PELANCARAN RASMI PASUKAN DUCATI MOTOGP 2019

Acara istimewa ini juga merupakan yang bersejarah kerana ini adalah pasukan pertama di Asia Tenggara yang  akan mempunyai ketiga-tiga kategori perlumbaan motosikal Grand Prix – MotoGP, Moto2 dan Moto3.

PETRONAS Yamaha SRT akan diwakili oleh pelumba Rookie 2018 MotoGP, Franco Morbidelli dan “graduan” kelas Moto2, Fabio Quartararo. Kedua-dua pelumba akan berlumba menggunakan Yamaha YZR-M1, yang mempunyai spesifikasi yang sama dengan pasukan kilang. Ini dapat diperolehi menerusi hubungan kerja yang rapat antara pasukan dan Yamaha Motor Co. Ltd.

Sementara itu, Khairul Idham Pawi akan bertanding dalam kategori Moto2 di bawah bendera PETRONAS Sprinta Racing, manakala rakan sepasukan Ayumu Sasaki dan John McPhee akan mengambil cabaran dalam kelas Moto3.

Pada pelancaran itu juga, Presiden PETRONAS dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin berkata dengan bangga merasmikan PETRONAS Yamaha SRT dan PETRONAS Sprinta Racing, yang menandakan detik penting untuk PETRONAS dan industri motorsport Malaysia.

Beliau menambah: “Penglibatan PETRONAS dalam sukan motorsport telah berlanjutan beberapa dekad melalui penyertaan kami dalam Formula Satu dan MotoGP. Perkongsian ini menandakan kehadiran PETRONAS dalam keseluruhan spektrum perlumbaan motosikal, dari peringkat akar umbi di Cub Prix sehingga ke perlumbaan antarabangsa MotoGP, Moto2 dan Moto3 untuk meningkatkan perkongsian jenama dan teknologi global kami terutamanya dalam bidang bahan api dan pelincir.

“Melalui Penyelesaian Teknologi cecair PETRONAS, kami berhasrat menyumbang secara signifikan kepada prestasi pasukan dengan membangun dan menguji formulasi produk yang disesuaikan untuk meningkatkan lagi daya saingnya. “

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Litar Antarabangsa Sepang yang juga Ketua Pasukan PETRONAS Sepang, Dato ‘Ahmad Razlan Ahmad Razali berkata: “Pelancaran pasukan ini merupakan niat kami sebagai pesaing serius dalam musim 2019 MotoGP yang baru.

“Pelancaran ini adalah untuk semua peminat di Malaysia yang telah menyokong MotoGP Malaysia sejak tahun 1991. Kami telah banyak berkembang hingga ke tahap ini kerana perjalanan sejauh ini menandakan kerja keras pasukan, PETRONAS dan Yamaha.

“Kami bekerja tanpa mengenal penat lelah untuk mendapatkan segala-galanya yang anda lihat pada hari ini dan bersedia untuk ujian pertama di Litar Antarabangsa Sepang pada bulan Februari. Kami tahu ada kerja yang lebih sukar nanti tetapi hari ini, kami akan menikmati persembahan pasukan ini dan berbangga dengan apa yang telah kami capai setakat ini. “

GALERI

Google ads
Back to top button