Buletin

TOYOTA PASSO, DAIHATSU BOON FACELIFT BAKAL DILANCARKAN DI JEPUN. PLATFORM DNGA,1.0L TURBO, 108HP

Toyota Passo atau Daihatsu Boon versi facelift bakal dilancarkan secara rasmi di pasaran Jepun pada musim luruh ini. Menurut laporan, ia akan dibina berdasarkan platform DNGA dan dilengkapi enjin 1.0L Turbo.

Model facelift tersebut akan dibangunkan oleh Daihatsu dan ia merupakan prototaip Perodua Myvi generasi pertama serta kedua.

Jadi kita boleh bayangkan bahawa model ini adalah Myvi generasi keempat pada masa akan datang. Malah beberapa konfigurasi Myvi baharu di masa hadapan akan disalin melalui facelift Toyota Passo atau Daihatsu Boon ini.

Model facelift Toyota Passo dan Daihatsu Boon masih mengekalkan reka bentuk kompak. Ia hadir dengan lampu hadapan berbentuk tajam selain garis halus dapat dilihat di bahagian bawah sisi kereta.

Secara keseluruhan, penampilannya bersesuaian sebagai kereta bandar.

Butiran lanjut, kereta ini akan dibina di atas platform DNGA dan dilengkapi enjin pengecas turbo 1.0L.

Tetapi media Jepun tidak menyatakan nama kod enjin ini, hanya mendedahkan bahawa prestasi kuasa kuda maksimumnya dijangka 108hp dan tork 196Nm. Sebagai perbandingan, Myvi 1.5L hanya menawarkan kuasa sebanyak 102hp dan tork 136Nm.

Model facelift ini dijangka dikeluarkan secara rasmi di pasaran Jepun sekitar pertengahan September hingga awal Disember 2023.

Melihat model facelift Toyota Passo dan Daihatsu Boon, pastinya kita tertunggu-tunggu perubahan pada Myvi baharu pada masa hadapan. – Automachi

Google ads
Back to top button