Buletin

30 PERATUS BELIA MALAYSIA MUFLIS SEBAB LOAN KERETA – TINJAUAN UCSI

Kira-kira tiga perempat belia Malaysia tidak mempunyai modal yang mencukupi untuk komitmen kewangan mereka. Tinjauan PUSAT PENGAJIAN TINGGI UCSI mendapati bahawa 30 peratus daripada mereka membuat pinjaman untuk kenderaan, 28 peratus (pendidikan) dan 16 peratus (membeli rumah).

UCSI juga mendapati 73 peratus daripada 1,077 rakyat Malaysia berumur antara 18 dan 40 tahun dibebani hutang.

Antara sebab utama mereka dibebani hutang adalah kerana pinjaman wang peribadi atas alasan kekangan kewangan (42 peratus) dan gaya hidup mewah (21 peratus).

“Walaupun jumlah peminjam dalam kalangan anak muda membimbangkan, 83 peratus daripada mereka boleh membayar pinjaman tepat pada masanya,” kata Ketua Penyelidikan dan Pengajian Pasca Siswazah Universiti UCSI di Fakulti Perniagaan dan Pengurusan, Hassanudin Mohd Thas Thaker.

Menurut Jabatan Insolvensi Malaysia, pinjaman kenderaan (14.39 peratus) menjadi faktor penyebab kedua muflis selepas pinjaman peribadi (42.24 peratus) pada tahun 2022.

Tambah Hassanudin, pusat penyelidikan itu mendapati 73 peratus belia menyedari akibat daripada hasil pinjaman mereka.

“58 peratus terjejas akibat pandemik Covid-19 mungkin disebabkan oleh pengangguran, pendapatan yang tidak stabil dan peningkatan komitmen kerana wabak itu telah menjejaskan banyak syarikat serta individu di Malaysia,” jelas Hassanudin.

Walau bagaimanapun, perubahan gaya hidup mungkin hanya berlaku kepada sebilangan belia kerana banyak perkara berubah semasa wabak itu.

“Salah satu contoh ialah peralihan pelajar universiti daripada kelas fizikal kepada kelas dalam talian. Ini memerlukan setiap pelajar mempunyai komputer riba dan kemudahan wifi rumah sendiri, secara tidak langsung menjejaskan kewangan harian mereka.

“Berdasarkan hasil kajian ini, dapat disimpulkan bahawa majoriti belia mengalami kekangan kewangan yang lebih besar akibat gelombang Covid-19. Inflasi berikutan keadaan kewangan semasa di negara ini juga meningkatkan bilangan peminjam di kalangan belia,” katanya. – Malay Mail

Google ads
Back to top button