Buletin

ACER DEDAHKAN TEKNOLOGI KENDERAAN PANDU SENDIRI

Acer hari ini melancarkan kereta konsep pandu sendiri (autonomous) di Sidang Kemuncak Inovasi Teknologi Otomotif Taiwan 2018, dengan kerjasama Yulon Group, salah satu pembuat kereta Taiwan dan anak syarikatnya pembekal elektronik automotif HAITEC dan jenama kereta Luxgen.

Mengintegrasikan sistem pemanduan autonomi Acer dengan platform kenderaan elektrik Luxgen S3, kedua-dua syarikat itu mempamerkan kereta konsep mereka yang berkemampuan memandu pada tahap 4, mempamerkan keupayaan mereka bersama AI (kecerdasan buatan) dan teknologi memandu autonomi.

BACA: KENAPA JEPUN RAHSIAKAN TEKNOLOGI AUTONOMI?

“Kedua-dua industri automotif dan ICT sedang melalui peralihan paradigma; automasi, sambungan, elektrifikasi dan perkhidmatan, ia adalah trend utama pembangunan masa depan, “kata Edward Lin, Naib Presiden Bersekutu, Makmal Nilai, Acer Inc.

“Dalam bidang pengangkutan berteknologi pintar, Acer sudah mempunyai kedudukan dalam teknologi elektronik, kepintaran tempat letak kereta, kereta yang disambungkan dan ramalan trafik, dan kali ini kami teruja untuk bekerjasama dengan Yulon Group untuk menceburi kereta pandu sendiri ”

BACA: MOTOSIKAL TANPA PENUNGGANG

Lin juga menambah, “Dengan kekuatan Acer merentasi perisian, perkakasan dan perkhidmatan, kami berada dalam kedudukan yang baik untuk memanfaatkan teknologi AI kami dan memenuhi visi Mobiliti sebagai Perkhidmatan (MaaS).”

“Pemanduan autonomi adalah trend masa depan industri automotif. Pengeluar di seluruh dunia sedang melangkah dari tahap 2 memandu autonomi ke tahap 3 dan 4,” kata Jung-Kuei Chen, Naib Presiden, Kumpulan Kejuruteraan Produk II, HAITEC.

BACA: HONDA HR-V ELEKTRIK DI CHINA

“Dengan Acer, kami bersama-sama melancarkan kereta konsep pemanduan diri pertama Taiwan dengan ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), IoV (Internet of Vehicles) dan teknologi memandu autonomi. Teknologi ini mengintegrasikan kepakaran Acer di AI dan platform kenderaan terbuka HAITEC, kami telah mencapai begitu banyak melalui kerjasama ini”

Kereta konsep ini berdasarkan platform kenderaan elektrik Luxgen S3, dengan sistem pemanduan autonomi Acer merangkumi penginderaan, membuat keputusan dan kawalan. Sistem selfdriving Acer memanfaatkan algoritma gabungan AI dan sensor yang diberi input kinematik (RTK) kedudukan, kamera, Lidar, radar MMW, IMU (unit pengukur inersia) dan sensor ultrasonik.

Ia juga menggunakan teknologi pembelajaran mendalam untuk menjalankan pengiktirafan objek, dan kemudian melaksanakan kawalan kenderaan dinamik untuk merealisasikan pemanduan autonomi.

Sistem memandu sendiri Acer membuat keputusan kawalan kenderaan dinamik melalui model AI berdasarkan data utama termasuk pengenalan imej, pengesanan halangan 3D Lidar, peta ketepatan tinggi dan kedudukan masa nyata untuk membantu kereta memandu, brek, membelok, atau kelajuan malar.

Ia juga mempunyai sistem pengurusan cloud untuk perkhidmatan perkongsian kereta supaya pusat kawalan boleh menghantar kenderaan apabila pengguna membuat permintaan pengangkutan melalui peranti mudah alih mereka.

Sistem pengurusan cloud juga mampu menguruskan penjadualan, pemantauan, pemberitahuan, laporan, dan membolehkan pemantauan keselamatan dan intervensi manusia.

Pada masa akan datang, sistem pandu sendiri Acer membolehkan pelbagai peringkat pemanduan autonomi dijalankan. Ia juga merancang untuk membuka platform kepada rakan kongsi dan pemaju lain untuk bekerjasama dalam perkhidmatan pandu  sendiri untuk generasi akan datang.

Google ads
Back to top button