Buletin

JUALAN BENTLEY MENURUN GARA-GARA ORANG KAYA TAK NAK TAYANG KEKAYAAN. LAWAN HUKUM ALAM NI

Pada tahun lalu, pembuat kereta ultra-mewah Bentley menghadapi cabaran dengan penjualan yang lebih rendah berbanding tahun sebelumnya.

Ketua Pegawai Eksekutif Bentley, Adrian Hallmark, bagaimanapun memberikan penjelasan menarik mengenai faktor-faktor yang menyumbang kepada penurunan tersebut.

Hallmark menyatakan bahawa meskipun pelanggan Bentley masih mampu membeli kereta mewah mereka, tetapi sikap tidak mahu menunjuk membuatkan permintaan semakin perlahan.

Penyataan ini menimbulkan tanda tanya mengenai hubungan antara kepekaan emosi dan penjualan Bentley yang lebih rendah.

Apakah kurangnya kepekaan emosi ada hubungannya dengan penjualan yang lebih tinggi? Ini adalah pertanyaan menarik perlu dipertimbangkan.

Jurucakap syarikat memberikan respons bahawa di beberapa pasaran seperti China dan UK, di mana pergolakan ekonomi dan politik berterusan, pemilik kenderaan memilih untuk berhati-hati menayangkan kekayaan.

Apabila diteliti lebih lanjut, dapatan menunjukkan bahawa meskipun jumlah keseluruhan penjualan Bentley menurun pada tahun 2023, keuntungan operasi syarikat tetap kukuh.

Ini disokong oleh penjualan model-model khusus seperti Azure, S, dan Speed yang menyumbang sebahagian besar kepada hasil syarikat.

Dengan kata lain, walaupun permintaan secara keseluruhan mungkin menurun, penjualan model-model tertentu yang lebih mahal memberikan sumbangan signifikan kepada keuntungan Bentley.

Secara keseluruhannya, kita dapat melihat bahawa faktor “kepekaan emosi” yang disebut oleh Hallmark mungkin berkaitan dengan persepsi sosial dan ekonomi di pasaran tertentu, bukan semata-mata mengenai keupayaan kewangan.

Dengan demikian, walaupun penjualan Bentley mengalami penurunan pada tahun 2023, syarikat masih mampu menjana keuntungan, mengambil kira faktor-faktor seperti kepekaan emosi dan keadaan pasaran yang berubah-ubah.

Google ads
Back to top button