Buletin

JURUTEKNIK TOYOTA DEDAH GUNA PENAPIS MINYAK PALSU BOLEH JAHANAMKAN KERETA

Satu klip video di Youtube oleh TCCN Automotive Inc. mendedahkan bahawa penggunaan penapis minyak palsu memang boleh merosakkan kereta.

Di dalam video tersebut, Toyota Highlander 2008 dihantar untuk penyelenggaraan kerana pemiliknya mendakwa bahawa terdapat bunyi berdetik dari bahagian atas enjin.

Sistem pancitan bahan api variable Valve Timing (VVT-i) dalam enjin Toyota 3.5 liter V6 memang sering dilanda masalah berikutan tekanan minyak yang rendah.

Mengenai kenderaan subjek, TCCN mendapati VVT-i pada tebing belakang enjin tidak berfungsi sama sekali, ini bermakna kereta tersebut memerlukan pembaikan secara menyeluruh.

Sebelum memulakan kerja, mereka memutuskan untuk memeriksa minyak dan penapis. Seperti yang ditunjukkan dalam video itu, mereka terkejut apabila mendapati bahan di dalam penapis minyak yang dipasang pada kenderaan itu kelihatan telah kehilangan struktur sepenuhnya.

Ketika itu mereka percaya bahawa penapis minyak digunakan adalah tiruan. Ini menyebabkan enjin tidak dapat menghasilkan tekanan minyak yang stabil hingga menyebabkan sistem VVT-I tidak berfungsi seperti biasa.

Lebih malang lagi, gara-gara penapis minyak palsu tersebut, pemilik terpaksa mengeluarkan kos pembaikan yang lebih besar. Ia dikesan mempunyai masalah berulang meskipun minyak dan penapis telah ditukar.

Justeru, TCCN menasihatkan pemilik untuk memantau kenderaannya sekiranya bunyi menjadi semakin teruk. Sehingga itu, TCCN akan terus menyiasat lebih lanjut tentang permasalahan yang dialami kereta itu.

Pemilik telah memaklumkan kepada TCCN penapis minyak tersebut dibeli daripada sumber yang dipercayai. Tetapi, nasihat dari TCCN untuk semua pemilik kenderaan adalah satu-satunya sumber boleh dipercayai adalah dengan membeli dari pengedar jenama kenderaan anda.

Google ads
Back to top button