Buletin

KERETA F1 AKAN DIPASANG DENGAN LAMPU AMARAN HUJAN PADA SPOILER BELAKANG

Pasukan Formula 1 telah meluluskan satu rancangan untuk memperkenalkan lampu hujan pada sayap belakang kereta mulai tahun 2019 dalam usaha untuk membantu penglihatan pemandu.

Pada ujian Grand Prix pasca-Sepanyol awal tahun ini, Lewis Hamilton menguji versi jalur cahaya LED pada spoiler belakang sebagai sebahagian daripada kajian penilaian oleh FIA.

Ideanya ialah dengan memiliki lampu tambahan yang lebih tinggi daripada tempias hujan, kereta di belakang lebih mudah untuk menyesuaikan posisi kerana keterlihatan kenderaan di hadapan mereka.

BACA: ALFA ROMEO C37 SAUBER UNTUK F1

Dengan ujian yang telah membuktikan kejayaan dari segi fungsi lampu, satu cadangan untuk menjadikannya sebahagian dari peralatan wajib untuk 2019 telah dikemukakan kepada pasukan semasa undian baru-baru ini pada mesyuarat peraturan teknikal (TRM).

Kesemua pasukan perlumbaan sebulat suara menyokong pelan tersebut. Kelulusan yang diperlukan di Kumpulan Strategi yang seterusnya, dan kemudian disahkan oleh Majlis Sukan Motor Dunia (World Motor Sport Council). Ia adalah sebahagian daripada formaliti sebelum lampu sayap belakang secara rasmi dimasukkan ke dalam peraturan.

Lampu spoiler belakang bukanlah perkara baru dalam perlumbaan motor,. Ia telah digunakan pada perlumbaan seperti dalam Kejohanan World Endurance.

Google ads
Back to top button