Artikel PilihanBuletin

LOTUS SEDANG MENCARI MARK I, KERETA PERTAMA YANG MEREKA BINA

Lotus sedang mencari kereta pertama yang dibina oleh pengasas syarikat itu, Colin Chapman, dan menyeru peminat, pengumpul, dan pemburu kereta di seluruh dunia untuk membantu mereka mengesan kenderaan tersebut.

Kereta tersebut dibina sendiri oleh Chapman di garajnya di London, kini tidak diketahui berada di mana. Kenderaan tersebut telah didokumentasikan dengan baik tetapi dijual pada tahun 1950, dua tahun selepas ia dibina. Namun sejak penjualan tersebut, tiada siapa tahu apa yang berlaku kepadanya.

“The Mark I adalah sejarah penting dari Lotus,” kata Clive Chapmanson dari pengasas syarikat yang juga merupakan pengarah Classic Team Lotus. “Ia adalah kali pertama ayah saya dapat membuktikan teorinya untuk meningkatkan prestasi apabila membina sebuah kereta.”

“Kami ingin mencari Lotus Mark 1 ini, ketika kami merayakan ulang tahun ke-70. Penemuannya sudah tentu menjadi pencapaian yang hebat,” katanya.

“Kami berharap para peminat mengambil kesempatan ini untuk melihat setiap garaj, bangsal dan kandang. Mungkin juga bahawa Mark I telah dihantar keluar UK, dan kami ingin tahu jika ia berada di negara lain.”

Chapman membina kereta itu mengikut teorinya sendiri untuk prestasi yang lebih baik, mengoptimumkan jisim dan aerodinamik untuk memaksimumkan prestasi dan pengendalian, sama seperti syarikat Lotus masih tidak berfungsi hari ini.

Kereta tersebut telah dianalisis kepada konfigurasi dan susun atur penggantungan, casis bertetulang dan panel baru yang lebih ringan yang mudah diganti sekiranya rosak.

Kereta itu juga mempunyai belakang yang diperluaskan untuk memasukkan dua tayar ganti, yang membolehkan perletakan “balast” lebih baik untuk memaksimumkan daya traksi. Kerja-kerja badan aloi pada asalnya selesai tanpa cat, kemudian ia dicat putih, sebelum dicat semula kepada warna merah.

Chapman terus memperbaiki teorinya, yang membolehkannya mengembangkan model Mark II menggunakan asas yang dipelajari dari Mark I.

The Mark I kemudian dijual dengan harga £135 (RM738) setelah diiklankan dalam majalah Motor Sport. Ia digambarkan sebagai Austin Seven Special four kereta sukan-percubaan empat tempat duduk . Pemilik baru pada masa itu diketahui berpangkalan di Utara England, tetapi selain itu, tiada butiran lokasi kereta wujud.

Lotus telah cuba menjejaki kereta pada masa lalu, menggunakan bantuan pakar, tetapi tidak berjaya. Hari ini, syarikat tersebut berharap menemuinya sempena meraikan ulang tahun mereka yang ke-70.

 

Google ads
Back to top button