Buletin

TANGGUH BAYARAN PINJAMAN 6 BULAN SECARA AUTOMATIK- BNM

Pelanggan perbankan, termasuk individu dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dibenarkan untuk menangguhkan pembayaran balik pinjaman sedia ada mereka, termasuk pinjaman perumahan dan sewa beli, untuk tempoh enam bulan.

Ini adalah sebahagian daripada langkah baru bank pusat tersebut untuk membantu peminjam mengalami kekangan kewangan sementara akibat wabak Covid-19.

Dalam satu surat kepada ketua institusi kewangan hari ini, Bank Negara berkata moratorium automatik akan berkuat kuasa mulai 1 April.

“Institusi perbankan terbabit perlu menyediakan individu dan peminjam SME dengan maklumat yang mencukupi tentang bagaimana mekanisme penangguhan pembayaran / pembayaran pinjaman / pembiayaan yang digantung akan dalam tempoh moratorium itu,” menerusi kenyataan bank pusat itu.

Moratorium automatik ini boleh digunakan untuk pinjaman atau pembiayaan dengan denominasi Ringgit Malaysia dengan baki tertunggak tidak melebihi 90 hari pada 1 April, 2020.

BACA: 25 FAKTA TENTANG TANGGUH BAYAR PINJAMAN

Bagaimanapun moratorium ini tidak boleh digunakan untuk baki kad kredit.

Bagi baki kad kredit yang belum dijelaskan, Bank Negara berkata pelanggan perlu ditawarkan pilihan untuk menukar baki tertunggak kepada pinjaman berjangka tidak lebih daripada tiga tahun.

KREDIT: THESTAR

Google ads
Back to top button