Buletin

TIDAK DIBAYAR SEJAK 1998, BOS TOL, JUSUF HAMKA TAGIH HUTANG RM247 JUTA KE KERAJAAN INDONESIA

Selepas kecoh berita ahli perniagaan, Jusuf Hamka meminta kerajaan Indonesia menjelaskan hutang, baru-baru ini Kakitangan Khas Menteri Kewangan republik itu, Justinus Prastowo bertemu dengannya untuk mencari titik tengah.

Menurut laporan, perjumpaan tidak rasmi itu diadakan di sebuah restoran pada Ahad, 18 Jun 2023.

Dalam pertemuan ini, Jusuf Hamka menerima pengesahan daripada Justinus Prastowo bahawa beliau dan PT Citra Marga Nusaphala Persada Tbk (CMNP) tidak ada kaitan dengan urusan Bantuan Likuiditas bank Indonesia (BLBI).

Perkara berkenaan sekaligus menafikan kenyataan Ketua Pengarah Aset Negara, Kementerian Kewangan (Kemenkeu), Rionald Silaban yang mendedahkan Jusuf Hamka mempunyai hutang ratusan bilion hutang kepada negara.

Rionald berkata, terdapat 3 syarikat di bawah Kumpulan Citra mempunyai hutang kepada kerajaan.

Jusuf Hamka merespon perkara ini dengan berserah sepenuhnya kepada Allah.

“Maksudnya Alhamdulillah, Wasyukurillah tidak dibayar. Tapi harap-harap saya percaya di era Pak Jokowi akan memberikan keadilan, lebih-lebih lagi beliau telah mengarahkan Pak Mahfud (Menko Polhukam) membayar bil swasta daripada kerajaan,” jelas Jusuf Hamka.

Dalam pada masa, Kakitangan Khas Menteri Kewangan, Yustinus Prastowo, menegaskan kerajaan menghormati keputusan mahkamah yang memerlukan pembayaran kepada CMNP.

Terdahulu, orang ramai digemparkan dengan berita hutang kerajaan kepada pengusaha jalan tol Jusuf Hamka.

Masalah ini semakin hangat diperkatakan apabila timbul tuduhan bahawa Jusuf Hamka juga mempunyai hutang kepada kerajaan.

Untuk rekod, Jusuf Hamka dipercayai memungut hutang sebesar Rp 800 bilion (RM247 juta), dikatakan tidak dijelaskan oleh kerajaan Indonesia sejak 1998. – Motoqar

Google ads
Back to top button