Artikel Pilihan

GEELY DAN DAIMLER KINI PEMEGANG SAHAM BERSAMA DALAM SMART

Sebagai sebuah syarikat yang sedang berkembang pesat membeli kepentingan dalam syarikat ternama, Geely melangkah setapak lagi dengan membeli separuh dari kepentingan dalam syarikat Daimler.

Langkah ini membentuk usahasama 50:50 untuk “memiliki, mengendalikan dan mengembangkan lagi pintar, perintis kenderaan bandar kecil, sebagai peneraju dalam kenderaan premium.”

Ia merupakan satu perkembangan yang menarik, memandangkan jenama Smart dilahirkan pada tahun 1994 juga bermula sebagai usahasama, antara Daimler dan Swatch pembuat jam tangan dari Swiss.

Di bawah perjanjian usaha sama baru itu, Smart akan membangunkan generasi baru model elektrik yang akan dipasang di kilang EV yang dibina khas di China. Syarat-syarat kewangan usaha sama itu belum didedahkan, tetapi model Smart elektrik baru dianggarkan akan dijual pada tahun 2022.

“Kami akan bersama-sama merancang dan membangunkan generasi baru kereta elektrik Smart yang menggabungkan pengeluaran berkualiti tinggi dan standard keselamatan untuk dijual di China dan di seluruh dunia,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Daimler AG Dieter Zetsche.

Google ads
Back to top button