Buletin

INDONESIA RANCANG MULAKAN SUBSIDI PEMBELIAN EV. SASAR 2.5 JUTA PENGGUNA EV MENJELANG 2025

Indonesia merancang untuk memulakan subsidi pembelian kenderaan elektrik (EV) tahun depan kerana ia berhasrat mempunyai 2.5 juta pengguna EV menjelang 2025 dalam usaha meningkatkan permintaan dan mengurangkan pencemaran udara.

Menteri Pengangkutan Indonesia, Budi Karya Sumadi memberitahu Kerajaan sedang memutuskan mekanisme yang tepat dan yakin bahawa peraturan baharu itu akan menjadi ‘game changer’ bagi industri domestik.

Menurut indeks IQAir memberikan skor untuk kualiti udara di 117 negara, Indonesia berada di kedudukan ke-17 antara negara paling tercemar di dunia.

Pengawal selia juga sedang mempertimbangkan subsidi untuk penukaran kenderaan pembakaran dalaman. Kerajaan sedang mengkaji pelan itu dengan teliti kerana ia akan mewujudkan anjakan besar dalam industri automotif.

Sumadi berkata kementeriannya akan berbincang dengan pembuat kereta di Indonesia seperti Hyundai Motor Co. dan BYD untuk membina ekosistem EV di ibu kota baharu Indonesia di Borneo.

Awal tahun ini, kerajaan memberitahu PLN utiliti negeri meningkatkan stesen pengecasan untuk mencapai sasaran 2 juta pengguna motosikal elektrik dan 500,000 kereta elektrik dalam tempoh kurang 4 tahun.

Menurut data kementerian, terdapat kira-kira 28,188 kenderaan elektrik di Indonesia setakat 3 Oktober, di mana 22,942 adalah motosikal dan 4,904 kereta. Selebihnya ialah bas, lori dan tiga roda.

Google ads
Back to top button