Buletin

INI CARA PETRONAS BANTU PRODUK DARI INDUSTRI TEMPATAN

PETRONAS Dagangan Berhad (PDB) hari ini memperluaskan Kempen Beli Barangan Malaysia, yang diperkenalkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, ke lebih 700 Kedai Mesra di seluruh negara.

Melalui Kempen ini, PDB akan bersama-sama mempromosikan pelbagai tawaran F&B tempatan di Kedai Mesra termasuk kerepek, kek, jus, serta makanan tempatan seperti nasi lemak dan mi goreng. Di samping itu, PDB juga akan mempamerkan rak khas di 100 stesen PETRONAS terpilih untuk mengenengahkan produk buatan Malaysia ini.

Bercakap pada pelancaran itu, YB Datuk Seri Saifuddin Nasution berkata, “Kami gembira mendapat sokongan daripada PETRONAS untuk menawarkan peluang kepada PKS kami untuk memasarkan produk buatan tempatan mereka sambil mewujudkan kesedaran yang lebih besar untuk Kempen ini.

“Pada akhirnya, kita mahu merangsang pertumbuhan ekonomi domestik dengan meningkatkan pembelian barangan tempatan. Ini juga akan membantu perniagaan usahawan tempatan, terutamanya dalam pasaran yang sangat kompetitif ini. ”

Kempen ini juga sejajar dengan program Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) PDB, yang telah ditubuhkan lebih 25 tahun yang lalu untuk menyokong perniagaan usahawan tempatan. Sehingga kini, PDB mempunyai lebih daripada 350 vendor tempatan yang membekalkan produk ke kedai Mesranya di seluruh negara.

Semasa pelancaran di Stesen PETRONAS Jalan Kolam Air Lama, PDB mempamerkan enam vendor tempatan di bawah program PKS iaitu pengeluar kerepek tempatan oleh Akuku Food Industry (M) Sdn Bhd dan Perniagaan Hadeen Enterprise, FG Walet Bird’s Nest oleh Zhafou Trading Sdn Bhd, Chocolate Moist Cake oleh Anis Food Sdn Bhd, sos unik oleh Mama G Marketing Sdn Bhd dan popsikel yang dihasilkan daripada buah segar oleh Doluvo Sdn Bhd.

Syarikat ini juga telah membawa pembekal tempatan lain termasuk Nasi Lemak Saleha, kuih-muih oleh Sri Talamaz, sandwic dan kotak makan tengah hari oleh Mas Awana dan pelbagai macam mi goreng oleh Nora Delights.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif PDB, Dato ‘Sri Syed Zainal Abidin Syed M Tahir berkata, “Sebagai syarikat minyak kebangsaan, kami sentiasa menyokong usaha perniagaan tempatan dan memperkukuhkan ekonomi domestik.

“Di bawah program PKS kami, kami telah membantu banyak vendor tempatan untuk menembusi produk mereka ke pasaran yang lebih luas menerusi rangkaian stesen kami di seluruh negara. Beberapa vendor ini sudah mempunyai kehadiran pasaran di lebih daripada 400 kedai Mesra kami di seluruh negara. ”

“Dengan kempen ini, kami percaya kami akan dapat menggabungkan kekuatan kami untuk meningkatkan struktur perniagaan tempatan,” katanya.

Untuk usahawan tempatan kecil dan sederhana yang berminat untuk menyertai program PKS PDB, anda boleh menghubungi wakil perkhidmatan pelanggan Mesralink di 1300-88-8181.

GALERI

Google ads
Back to top button