Buletin

KENDERAAN HIBRID, EV SEMAKIN MENDAPAT TEMPAT DI VIETNAM

Kenderaan elektrik hibrid dan tulen kini semakin menjadi pilihan pengguna di Vietnam selepas banyak jenama terkenal telah memberikan pelbagai tawaran di sana.

Pakar teknikal untuk syarikat penyumberan luar perisian kenderaan elektrik di Ho Chi Minh City, Truong Huy, adalah antara yang terawal datang ke Pameran Kenderaan Elektrik di Yen So Park, Hanoi, hujung minggu lalu untuk mengetahui tentang model kereta elektrik hibrid dan tulen.

“Sebagai seorang yang bekerja dalam teknologi yang berkaitan dengan kenderaan elektrik, pameran ini adalah peluang untuk saya mengetahui lebih lanjut mengenai syarikat-syarikat,” kata Huy.

Dalam tiga tahun yang lalu, kereta elektrik atau hibrid secara beransur-ansur menjadi lebih dikenali oleh pelanggan Vietnam.

Tetapi, Vietnam tidak pernah mengadakan pameran khusus untuk kategori ini, yang bermakna sedikit peluang untuk Huy dan pelanggan lain mengenali lebih mendalam kereta daripada jenama lain atau belajar tentang teknologi perisian.

Pameran Kenderaan Elektrik yang dianjurkan oleh VnExpress pada 13–14 Januari lalu boleh dianggap didedikasikan untuk penjimatan bahan api dan kenderaan mesra alam.

Pada tahun-tahun sebelumnya, hanya sebilangan kecil produk elektrokimia yang dijual di pasaran, tetapi kini berbeza.

Pada 2020, kecuali Toyota dengan crossover kecil Corolla Cross dengan pilihan enjin hibrid, pasaran tidak mempunyai produk dengan enjin elektrik yang serupa atau tulen, khususnya dalam segmen popular.

Menjelang 2023, bilangan produk elektrokimia dan syarikat yang mengambil bahagian dalam bidang ini telah meningkat, mewujudkan trend cukup besar untuk menarik perhatian pelanggan.

Segmen EV domestik diterajui oleh VinFast pada 2023, dengan ekosistem daripada basikal, motosikal, kereta dan bas.

Syarikat itu telah menjual kereta elektrik sejak 2021 dengan VF e34 dan kini menambah VF 5, VF 6, VF 7, VF 8 dan VF 9, sekaligus menawarkan lebih banyak pilihan.

Selain VinFast, Hyundai menjual siri Ioniq 5, hibrid Santa Fe untuk dijual dan pengedarnya Kumpulan Thanh Cong juga membayangkan kemungkinan syarikat itu menjual G80 EV, sedan mewah elektrik tulen, dalam masa terdekat.

Selain itu, pengeluar kereta turut menawarkan model hibrid seperti Kicks dari Hyundai, CR-V dari Honda, Sorentos dari Kia dan H6 dari Haval.

Toyota secara khusus mengembangkan segmen kereta ini di Vietnam dengan penambahan Altis, Camry, Yaris Cross, Innova Cross, serta Alphard.

Selain Haval, kehadiran jenama China lain di Vietnam, seperti Wuling dan Haima, membantu menjadikan segmen kenderaan elektrik lebih mengujakan.

Pilihan kereta elektrik tulen daripada jenama ini termasuklah Wuling Mini EV termurah di pasaran, atau MPV Haima 7X-E.

Menurut pengeluar kereta elektrik, ia percaya bahawa pelanggan masih memerlukan orientasi dan pendidikan tentang teknologi atau cara menggunakan produk ini.

Berbanding dengan teknologi kenderaan enjin pembakaran dalaman, yang sudah biasa digunakan oleh pengguna selama beratus-ratus tahun, kenderaan elektrik adalah baharu, jelasnya.

“Ramai orang masih bimbang sama ada teknologi kenderaan elektrik sesuai untuk kereta yang mereka gunakan setiap hari,” kata wakil TMT Motors, pengedar jenama Wuling di Vietnam, Son Lam.

“Mengambil bahagian dalam pameran ini juga merupakan cara syarikat menjawab kebimbangan lebih ramai pelanggan mengenai kenderaan elektrik, terutamanya dari segi teknologi.”

Google ads
Back to top button