Buletin

LORI TERBALIK, KELAPA SAWIT BERTABURAN DI LPT 1

Sebuah lori sarat muatan buah kelapa sawit terbalik selepas merempuh lori tunda yang berada di kedudukan melintang di Kilometer 206.7, Lebuh Raya Pantai Timur Satu (LPT1) menghala ke barat pada Sabtu.

Menurut laporan Sinar Harian, kejadian kira-kira jam 9.40 pagi itu turut mengakibatkan muatan yang dibawa bertaburan di bahu jalan.

Ketua Polis Daerah Kuantan, Asisten Komisioner Wan Mohd Zahari Wan Busu berkata, siasatan awal mendapati pemandu lori tunda berusia 39 tahun dari arah Gambang menghala ke Temerloh secara tiba-tiba hilang kawalan di lokasi kejadian.

Menurutnya, lori terbabit seterusnya terbabas dan melanggar besi tengah penghadang jalan serta berkedudukan melintang di atas jalan tersebut.

“Kemudian pemandu lori sawit berusia 27 tahun datang dari arah yang sama telah melanggar lori tunda dan sebuah lagi kenderaan menyebabkan lori muatan sawit itu terbalik.

“Bagaimanapun kesemua pemandu terselamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan,” katanya.

Beliau menjelaskan hasil siasatan awal mendapati kemalangan berlaku berpunca daripada kecuaian pemandu lori tunda yang gagal mengawal kenderaan ketika memandu. –SH

Google ads
Back to top button