Buletin

PKP TAMAT 4 FEBRUARI TAK DISAMBUNG. GANTI DENGAN PKPB 3 BULAN – NOOR HISHAM

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara, kecuali Sarawak yang dijadual berakhir pada 4 Februari ini, tidak akan dilanjutkan.

Perkara tersebut dinnyatakan oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam satu sesi taklimat bersama media malam semalam.

Menurut Noor Hisham, keputusan itu diambil bagi mengelak kesan negatif terhadap ekonomi negara, susulan pelaksanaan PKP.

Justeru, PKP yang dijadual berakhir pada 4 Februari depan akan disambung dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Untuk makluman, PKP pada asalnya dijadual untuk dilaksanakan dalam tempoh dua minggu (sejak 13 Januari lalu) dan kesan pendekatan ini memerlukan masa.

“Justeru, kita lanjutkan sehingga Februari, tetapi kita tak nak panjangkan PKP kerana beri kesan terhadap ekonomi. Kita kena seimbangkan kepentingan ekonomi dan kesihatan.

“Kalau kita laksanakan PKP selama empat minggu, sampai awal Februari, ia kemudian disusuli PKPB bagi tempoh tiga bulan akan datang.

“Menerusi pendekatan ini, dijangka pada Mei, kita akan dapat turunkan kes (kadar jangkitan harian) kembali ke dua angka,” katanya. – Berita Harian

Google ads
Back to top button