Buletin

TOYOTA BAKAL PERKENALKAN BAKKIE EV DI PASARAN THAILAND TAHUN DEPAN

Naib presiden eksekutif Toyota, Pras Ganesh, memberi gambaran tentang rancangan syarikat berkenaan mengenai kenderaan elektrik dan kehadirannya dalam pasaran automotif Thailand.

Menurut Ganesh, jurutera Toyota sedang berusaha untuk menyesuaikan model ujian bakkie elektrik sepenuhnya kepada keadaan jalan raya serta infrastruktur di Thailand.

Ganesh menyatakan bahawa bakkie EV akan tiba pada awal 2024, bermakna model tersebut bakal diuji semasa rantau ini mengalami musim yang kering serta panas.

Selain itu, ia juga akan membantu R&D kenderaan elektrik di Thailand, yang merupakan pasaran penting untuk Toyota, kerana jualan bakkie di rantau ini menyumbang hampir separuh daripada jumlah jualan kenderaan pasaran pada 2022.

“Bakkie serba elektrik diuji di Pattaya, sebuah bandar pantai di Timur Thailand,” katanya.

Eksekutif itu bagaimanapun tidak mendedahkan model bakkie yang mana akan digunakan untuk diuji nanti tetapi spekulasi menunjukkan terdapat dua pilihan.

Pertama ialah konsep Hilux Revo BEV, yang diperkenalkan di Thailand tahun lepas. Berdasarkan model Hilux berkuasa ICE, Revo BEV versi konsep adalah bakkie komersial ringan modular, dilihat sebagai pilihan ideal untuk pasaran kenderaan Thailand.

Kedua ialah konsep kenderaan elektrik modular IMV 0 (International Multi-Purpose Vehicle 0), model yang muncul pada Japan Mobility Show 2023, mempunyai reka bentuk lebih kecil sedikit daripada Hilux semasa.

Google ads
Back to top button