Buletin

TOYOTA MAHU KERETA SPORTS 3 BERSAUDARA. SUPRA, 86 DAN “ADIK” YANG LEBIH MURAH

Seperti yang diketahui, sejak cucu pengasas Toyota menjadi CEO Toyota kini, Akio Toyoda, beliau telah menggerakkan syarikat itu kembali ke landasan asal.

Beliau mahu kereta Toyota tidak hanya menjadi alat pengangkutan. Beliau mahu kereta yang seronok dipandu dibina dan permulaannya dihasilkan menerusi model 86 yang berkongsi platform Subaru BR-Z.

Dan kita masih lagi menantikan kehadiran Toyota Supra yang akan menggantikan JZA80 terakhir. 

Dan bukan itu sahaja. Ketua jurutera Supra Tetsuya Tada telah memberitahu bahawa beliau telah diarahkan oleh Bossnya untuk membina satu lagi kereta sports.

Ia akan menjadi kereta sports asas yang akan dipasarkan di bawah model Toyota 86.

Seperti yang dijelaskan oleh Tatsuya Tada, jurutera model Supra, presiden Toyota Akio Toyoda selalu berkata bahawa dia mahu barisan kereta sports yang terdiri daripada “tiga bersaudara.”

Tada terus berkata bahawa 86 adalah anak tengah, sedangkan Supra adalah “abang”. Ini menunjukkan bahawa model lain akan menjadi kereta sports peringkat kemasukan ke slot di bawah 86.

Tada juga membayangkan mereka akan melancarkan model yang dipertontonkan sebagai konsep S-FR pada 2015 Tokyo Motor Show. Model ini direka untuk “membuat generasi baru jatuh cinta dengan pemanduan” dan ia akan dihasilkan dengan falsafah pembinaan yang mudah – enjin hadapan dengan pacuan roda belakang.

Oleh kerana model itu adalah konsep, Toyota tidak melepaskan terlalu banyak butiran mengenai kereta itu. Walau bagaimanapun, syarikat tersebut mengesahkan S-FR adalah model empat tempat duduk dengan pengagihan berat badan yang optimum dan suspensi bebas untuk “prestasi pemanduan cemerlang.”

Konsep ini juga dilengkapi dengan transmisi manual enam kelajuan yang dijanjikan untuk menambah keseronokan memandu yang responsif.

Jika jadi kenyataan, ini adalah pesaing yang sempurna untuk Mazda MX-5. Toyota tidak banyak memberi perincian tengan kereta SF-R tersebut, tetapi konsep itu memaparkan splitter depan, binaan plastik bertetulang dengan serat karbon. Model ini juga dilengkapi dengan skirting sisi aerodinamik dan sayap belakang besar.

 

 

Google ads
Back to top button