Buletin

VOLKSWAGEN DAN MAHINDRA JALIN KERJASAMA, BEKALAN KOMPONEN ELEKTRIK

Volkswagen AG dan Mahindra & Mahindra pada hari Isnin mengembangkan kerjasama mereka dengan menandatangani lembaran penggal di mana pembuat kereta Jerman itu akan membekalkan komponen elektrik kepada rakan Mahindra & Mahindra.

Perjanjian itu meliputi komponen platform Volkswagen untuk kenderaan elektrik (EV), digelar sebagai MEB, untuk dibekalkan kepada platform elektrik baharu Mahindra INGLO, kata syarikat itu.

Platform INGLO, yang akan menjana tenaga kepada semua EV Mahindra, turut menawarkan pilihan antara kapasiti bateri 60-80 kilowatt jam (kWj) dan pengecasan pantas sehingga 80% dalam masa kurang daripada 30 minit, kata Mahindra, tanpa menyatakan julat EV.

Tata Motors, yang kini menguasai pasaran EV India, berkata bateri 40.5 kWj Nexon EVs menawarkan jarak sehingga 437 kilometer.

Tanpa memberikan nombor yang kukuh tetapi perjanjian itu akan diterjemahkan kepada hasil operasi yang ketara dimana menurut mereka akan setanding dengan jenama bersaiz sederhana dalam kumpulan Volkswagen.

Volkswagen dan Mahindra pada Mei berkata mereka sedang meneroka perkongsian dalam pembekalan komponen elektrik, menjadikan Mahindra pelanggan kedua terbesar untuk platform MEB selepas Ford.

Mereka berkata, mereka akan memuktamadkan perjanjian itu menjelang akhir 2022.

Mahindra menjangkakan model elektrik akan membentuk antara 20% dan 30% daripada jumlah jualan SUV mereka menjelang Mac 2027. Syarikat itu menjual beberapa SUV enjin pembakaran paling popular di India, termasuk Scorpio dan Thar.

Google ads
Back to top button