Artikel Pilihan

9 KERETA YANG TAK JATUH HARGA! (MAKIN MAHAL LAGI ADA!)

Kereta boleh dikatakan satu pelaburan yang kedua mahal dalam hidup kita selain membeli rumah kediaman. Walaupun kadang-kadang kita tidak menganggapnya suatu pelaburan kerana ia akan susut nilai berbanding hartanah tetapi kereta memberikan pulangan bukan dalam bentuk tunai. Ia lebih kepada selama mana ia mampu berkhidmat kepada kita selaku pemiliknya.

Setengah individu yang kami tanya menyatakan jika sebuah kereta mampu berkhidmat tanpa sebarang masalah kepada mereka untuk jangka masa melebihi sepuluh tahun ia sudah dikira pelaburan yang menguntungkan.

Dengan kata lain kita menerima faedah dalam bentuk perkhidmatan dan bukannya aliran tunai ke dalam akaun kita. Senang cerita, sebuah kereta baharu akan menyusut nilainya sebaik sahaja anda pandu ia keluar dari ruang pameran. Semakin mahal sesebuah kereta itu semakin banyak harganya akan menyusut.

Jika sesebuah kereta itu digunakan untuk perniagaan ataupun teksi, Uber atau Grabcar memang lainlah ceritanya. Ia satu pelaburan yang akan memberikan faedah kepada anda kerana anda menggunakannya untuk berkerja.

Namun berdasarkan harga pasaran kereta terpakai pada masa kini kami dapati ada beberapa buah kereta yang telah melonjak harganya sehinggakan ada yang naik melebihi harga asal sewaktu mula diperkenalkan suatu ketika dahulu. Ia boleh dikatakan suatu kelebihan buat para pemiliknya kerana walaupun kebanyakan kereta tersebut dibeli bukan untuk pelaburan pun, tetapi lebih kepada minat dan mungkin juga keperluan.

Ini kami nak ceritakan tentang beberapa kereta yang dipasarkan di Malaysia suatu ketika dahulu dan ada beberapa diantaranya bukan setakat mampu mempertahankan harga tetapi telah meningkat berkali ganda berbanding harga asal sewaktu dipasarkan.

Google ads
Back to top button