Buletin

A.S KENAKAN TARIF IMPORT 100 PERATUS UNTUK EV CHINA

Industri automotif dan pihak berkuasa di Amerika Syarikat bimbang tentang kesan masuknya kenderaan elektrik (EV) China ke pasaran AS, yang mungkin menyebabkan pengeluar tempatan kalah saing.

Namun, pentadbiran Biden telah mencapai penyelesaian dengan mengenakan tarif import penuh 100 peratus ke atas EV China.

Menurut laporan The Wall Street Journal, cukai baru ini termasuk teknologi tenaga boleh diperbaharui, bahan mentah untuk membuatnya, dan produk siap, termasuk mineral, bateri, serta panel solar.

Tarif EV yang ditetapkan adalah yang paling penting, meningkatkan tarif dari 25 peratus kepada 100 peratus. Tambahan pula, cukai import sebanyak 2.5 peratus juga akan dikenakan.

Walaupun tarif sedia ada telah berjaya menyekat jenama China seperti BYD dari pasaran AS, namun pentadbiran Biden bimbang ia tidak mencukupi untuk menghalang kenderaan yang semakin murah, sekaligus boleh mengurangkan jualan kenderaan tempatan.

Walau bagaimanapun, tarif ini mempunyai kelemahan dalam jangka pendek dan panjang. Defisit perdagangan AS yang besar menjadikan mudah bagi China untuk membalas dendam, dan pegawai China telah mengusulkan tindakan balas.

Walaupun pentadbiran Biden mengatakan ia adalah langkah keselamatan dan perlindungan industri auto domestik, sejarah menunjukkan bahawa perlindungan industri domestik sering kali digunakan semasa krisis ekonomi.

Ini termasuk langkah seperti cukai dan larangan import, yang sering kali membantu industri tempatan dengan merampas alternatif dari luar negara.

Walaupun impak kereta China di AS masih menjadi perkara belum pasti, adalah penting untuk memahami bahawa tarif ini adalah bagi memudahkan industri tempatan, tanpa mengambil kira kesan terhadap pengguna Amerika yang mungkin menghadapi tekanan kewangan.

Google ads
Back to top button