Motosikal

AKSI BOMOH JAMPI SKUTER SUPAYA TIDAK BOLEH DICURI TULAR DI INDONESIA

Sebuah klip video memaparkan upacara untuk menjadikan sebuah motosikal ‘kebal’ dan tidak boleh dicuri menjadi tular di media sosial Indonesia, lapor laman berita Suara. Kejadian yang berlaku di Kabupaten Ponorogo, Jawa Timur itu dimuat naik dalam akaun Instagram @pkucity.

Menerusi video tersebut, seorang lelaki berpakaian serba kuning dilihat bersama sebuah skuter Honda Beat dan dia seolah-olah sedang menyalurkan ‘auranya’ pada motosikal itu.

Seorang pengacara majlis memberitahu bahawa lelaki berbaju kuning itu sedang memberikan ‘perlindungan’ kepada motosikal tersebut dan ia kini tidak boleh disentuh orang lain kecuali pemiliknya.

“Jika sudah dijaga, motosikal ini tidak boleh dicuri atau disentuh orang yang tidak bertanggungjawab,” kata pengacara majlis.

Selepas melakukan ritual pada motosikal berkenaan, beberapa orang lelaki dilihat cuba mendekati motosikal tersebut. Mereka bagaimanapun seperti tercampak ketika hendak menyentuh motosikal berwarna hitam kuning itu.

Namun, pengguna media sosial tidak mudah terpedaya dengan aksi berkenaan dan menganggap ia sekadar lakonan semata-mata. “Semua ini pasti sudah diatur supaya senang memperdayakan penonton. Jangan mudah percaya,” komen seorang pengguna. – Agensi

Google ads
Back to top button