Buletin

BYD MELABUR, BINA KEMUDAHAN DI HUNGARY – CIPTA BERIBU PELUANG PEKERJAAN

Perdana Menteri Hungary, Viktor Orbán menerima kehadiran pengeluar kereta China, BYD untuk mengkaji situasi pelaburan syarikat gergasi itu di Hungary.

Menurut Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri, Bertalan Havasi, ia adalah salah satu pelaburan paling penting dalam sejarah ekonomi Hungary.

Dengan pembinaan kilang kereta BYD di Szeged, selatan Hungary, ia akan membawa perubahan teknologi yang signifikan, mencipta beribu-ribu pekerjaan, dan memberi manfaat kepada pembekal tempatan.

Viktor Orbán menyatakan bahawa hasrat kerajaan bukan sahaja untuk melaksanakan pembangunan dasar ekonomi di Szeged, tetapi juga untuk memastikan penduduk tempatan merasakan kesan positif dalam kehidupan seharian mereka.

Untuk mencapai matlamat ini, pembangunan infrastruktur bernilai beberapa bilion forint sedang dilancarkan, termasuk projek rangkaian jalan raya, utiliti serta perkhidmatan komuniti.

“Hungary telah menjadi destinasi pelaburan utama untuk China di Eropah Tengah dan Timur selama bertahun-tahun,” tambahnya.

Majlis penyerahan kereta BYD telah berlangsung sehari sebelumnya di Budapest, di mana model BYD pertama yang dijual di Hungary telah diserahkan kepada pemiliknya.

Pada majlis itu, Menteri Luar Negeri Péter Szijjártó menyatakan bahawa pembinaan kilang di Szeged merupakan permulaan kisah kejayaan yang hebat bagi Hungary.

Beliau menegaskan bahawa Hungary menjadi yang pertama memulai langkah ini di Eropah, mencipta beribu-ribu pekerjaan dan membuktikan kejayaan strategi pembukaan ke arah Timur.

Pengarah Urusan BYD Europe, Michael Shu, yang turut hadir dalam acara tersebut, mengingatkan bahawa BYD telah beroperasi di Hungary selama 19 tahun sebagai pengeluar bas sebelum memulakan penjualan kereta penumpang elektrik pada 2023.

Beliau juga menyatakan terima kasih kepada kerajaan Hungary atas sokongan mereka terhadap matlamat syarikat dalam membangunkan mobiliti elektrik.

Acara tersebut juga merupakan kali pertama eksekutif tertinggi BYD secara peribadi mengunjungi Hungary, menandakan kepentingan syarikat itu terhadap pasaran Eropah.

Melalui langkah ini, Hungary semakin mengukuhkan kedudukannya sebagai destinasi pilihan untuk pelaburan China di Eropah Tengah dan Timur, serta memperluaskan jangkauan industri automotif Eropah ke arena teknologi elektrik.

Google ads
Back to top button