Buletin

BYD SEAGULL CETUS KEBIMBANGAN, JADI ANCAMAN KEPADA INDUSTRI AUTOMOTIF DI A.S

Bahagian komen artikel terbaru di halaman Facebook Torque News tentang Seagull EV mampu milik keluaran BYD telah mendedahkan rasa kurang senang dan kebimbangan di kalangan industri automotif dan pembeli kereta.

Kenderaan elektrik ini, yang mungkin menimbulkan ancaman kepada industri automotif A.S., telah mencetuskan perdebatan hangat.

Menurut artikel diterbitkan di Autoblog, Seagull, sebuah kereta elektrik kecil dan murah buatan BYD dari China, dijual dengan harga sekitar AS$12,000 (RM56,226) di China.

BYD juga merancang untuk membina kilang di Mexico untuk mengelakkan tarif, menyebabkan pengeluar kereta A.S. bimbang tentang persaingan harga serta kualiti Seagull.

Seorang pengulas berkata, “Mana-mana syarikat kereta yang tidak memberi perhatian kepada BYD sebagai pesaing akan hilang apabila mereka mencapai pasaran mereka.”

Namun, terdapat juga pandangan positif, “Kereta elektrik BYD ada di mana-mana semasa saya melawat Thailand musim panas lalu. Banyak digunakan sebagai Uber/Bolt di sana. Biarkan mereka membuka kilang di A.S. supaya kami mendapat pekerjaan daripadanya,” tulis pengikut Facebook Torque News, Eric Kolari.

Walau bagaimanapun, di tengah-tengah keterujaan ini, kebimbangan tentang kualiti, kebolehpercayaan, dan keselamatan turut dibangkitkan.

“Saya tahu lebih baik daripada mempercayai barangan buatan China,” tulis seorang pengulas lain.

“EV China terkenal kerana terbakar tanpa sebab yang jelas,” katanya lagi sambil menyatakan kebimbangan ini menunjukkan keperluan industri automotif A.S. untuk meningkatkan mutu mereka.

Seperti yang dinyatakan oleh pengulas lain, “Industri kereta A.S. telah terlalu lama leka… pesaing China telah mengejar dan mengatasi mereka.”

Ketua Pegawai Eksekutif Ford, Jim Farley, nampaknya salah seorang daripada segelintir pemimpin industri yang mengambil serius ancaman ini, dengan pasukan “skunkworks” beliau mereka bentuk EV baharu kecil bagi mengurangkan kos tanpa mengabaikan kualiti.

Namun, seorang pengulas menambah, “Seagull adalah ‘wake up call’ untuk industri A.S… mereka perlu bangun dan mula mereka bentuk serta mengeluarkan EV yang boleh bersaing dengan jenama seperti BYD.”

Bahagian komen dipenuhi dengan suara yang menggesa industri automotif A.S. untuk menyesuaikan diri dan berinovasi.

Adakah industri automotif A.S. akan menyahut cabaran ini, atau adakah mereka bakal tunduk kepada ancaman EV China?

Jam berdetik, dan hanya masa yang akan menentukan.

Google ads
Back to top button