Buletin

EDISI KHAS LEXUS RX300. SUV MEWAH KINI LEBIH SPORTY

Lexus Malaysia, subsidiari UMW Toyota Motor Sdn Bhd, pengimport dan pengedar yang sah dari Lexus dan kenderaan Toyota di Malaysia, mengumumkan varian baru model RX300 Special Edition. Edisi Khas ini berkongsi spesifikasi dan peralatan dari varian “Luxury” RX300 tetapi mempunyai aksesori tambahan.

Harganya bermula dari RM434,000, termasuk SST (sekitar RM10,000 lebih daripada variasi mewah RX300), Edisi Khas RX300 mempunyai aksesori asli Lexus yang meningkatkan penampilan luarnya serta menyediakan fungsi tambahan untuk keseronokan pemanduan.

Di bahagian depan adalah panel bawah badan tambahan yang memberikan perlindungan dari batu dan objek dari jalan sementara di sepanjang sisi adalah skirting sisi yang tidak hanya memberikan peningkatan pada penampilan.

Permukaan sebelah bawah disepadukan dengan satu bahagian baru di kedua-dua sisi. “Running Board” ini dipasang di sepanjang bahagian bawah pintu depan dan belakang, memberikan pergerakan mudah, terutama untuk kanak-kanak kecil dan orang tua.

Visor yang direka khas telah dipasang di bahagian atas cermin tepi untuk mengelakkan air hujan daripada memasuki kabin jika kaca itu dibuka sedikit. Ia dibentuk untuk mempunyai kesan minimum pada aliran udara sambil membenarkan kaca itu diturunkan, jika dikehendaki, walaupun ketika hujan.

Kepada mereka yang kerap menggunakan ruang kargo belakang akan menghargai penutup bawah yang dipasang berhampiran tepi bawah pintu pembukaan belakang. Meliputi hampir penuh dengan pembukaan, ia memberikan perlindungan untuk bahagian atas bumper belakang supaya ia tidak akan tercalar atau berwarna ketika memunggah kargo.

Model ini juga didatangkan dengan welcome light yang dipasangkan pada bahagian bawah pintu. Lampu ini menerangi kawasan berhampiran pintu supaya lopak air atau permukaan rosak boleh dilihat dan dielakkan. Di samping itu, ciri ini juga menambah sentuhan kelas tersendiri dengan unjuran logo Lexus ke permukaan tanah.

Dua aksesori lain yang termasuk dalam Edisi Khas RX300 ialah Modul Smart Tag Touch’n Go dan Digital Video Recorder (DVR). Peranti Touch’n Go bersesuaian dengan kad Touch’n Go dan boleh digunakan untuk laluan melalui lorong SMART TAG di plaza tol di seluruh negara.

DVR adalah aksesori biasa dalam banyak kereta pada masa kini, Lexus menyediakan pemandu dengan bukti visual sekiranya berlaku kemalangan. Tidak seperti aksesori pihak ketiga yang biasanya dipasang di cermin depan, Edisi Khas RX300 dipasang dengan selamat di belakang cermin tengah.

Semua aksesori yang datang dengan RX300 Special Edition adalah aksesori tulen Lexus dan memenuhi piawaian kualiti dan kebolehpercayaan yang sama dengan kenderaan lain. Semua pemasangan aksesori dilakukan oleh kakitangan profesional yang terlatih di Pusat Aksesori UMW Toyota Motor sendiri di Bukit Raja, Selangor.

Barisan model RX yang kini dijual adalah generasi keempat dan merupakan salah satu daripada jenama yang paling berjaya. Enam varian boleh didapati dari Lexus Malaysia, dengan RX300 Special Edition menjadi yang ketujuh.

Semua varian RX300 dikuasakan oleh enjin petrol 4-silinder turbo 2.0-liter (8AR-FTS) yang menghasilkan 235 ps dengan tork 350 Nm. Transaksi automatik Transaxle Transaxle Super (6 ECT) 6-speed adalah standard bersama dengan pemacu semua roda.

Seperti semua model baru yang dijual oleh Lexus Malaysia, terdapat jaminan yang menyeluruh untuk tempoh 5 tahun / jarak tanpa had (mana yang lebih awal selepas asal pendaftaran). Sokongan lepas jualan lengkap boleh didapati di 7 lokasi di Malaysia (termasuk satu di Kuching, Sarawak).

GALERI

 

 

 

Google ads
Back to top button