Buletin

MAN MALAYSIA TAWAR CASIS BAS ELEKTRIK SEPENUHNYA, eBUS MULAI TAHUN 2023. 350KM SEKALI CAJ

Pengeluar kenderaan komersial terkemuka Jerman, MAN Truck & Bus (M) Sdn Bhd (MAN Malaysia) bersama Gemilang International Limited (GML), sebuah syarikat bas dan badan bas yang disenarai di Hong Kong serta pengeluar badan bas yang berpangkalan di Malaysia telah mempamerkan casis MAN eBus buat pertama kali di Malaysia.

Majlis pratonton khas untuk pengendali bas dan pegawai kerajaan tersebut diadakan di ibu pejabat GML di Senai, Johor.

Bermula tahun 2023, MAN Malaysia akan menawarkan casis bas elektrik sepenuhnya dengan pelepasan karbon sifar bersama dengan casis konvensional yang dikuasakan oleh enjin Euro V pelepasan rendah karbon.

Untuk pasaran Malaysia, casis MAN eBus boleh didapati sebagai kenderaan dua gandar dengan lantai rendah (LF) yang sesuai untuk pengangkutan awam bandar. Ia dikuasakan oleh motor elektrik berkuasa 160kW dan tork maksimum 2,100Nm yang dipadankan dengan kotak gear kelajuan tunggal.

Dengan bekalan elektrik sama ada daripada bateri 4 pek 320 kWj atau 6 pek 480 kWj berteknologi NMC (lithium-nikel-mangan-kobalt), casis MAN eBus mempunyai jarak perjalanan sehingga 350km dengan sekali cas.

Pengarah Urusan MAN Malaysia, Andrew O’Brooks yakin casis MAN eBus dengan fleksibiliti dan prestasi yang telah terbukti akan menjadi platform sempurna untuk pengendali bas Malaysia beralih kepada mobiliti elektro.

Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Gemilang International, Pang Chong Yong berkata syarikat itu teruja dengan pengenalan casis MAN eBus di Malaysia untuk mengeluarkan kenderaan mesra alam secara keseluruhan.

Sebagai pemenang Anugerah Pembina Badan MAN pada 2013, 2014, 2015, 2017 dan 2019, GML telah membekalkan lebih daripada 2,500 bas MAN ke pasaran Malaysia serta luar negara seperti Singapura, Hong Kong, Australia, Uzbekistan serta Dubai.

MAN Malaysia juga akan menawarkan perkhidmatan perundingan emobiliti 360° khusus untuk pelanggan syarikat-syarikat yang merancang untuk beralih ke elektro mobiliti.

Perkhidmatan eksklusif dari Penyelesaian Pengangkutan MAN meliputi semua faktor penting. Ini termasuklah analisis pelbagai dan penggunaan, analisis rangkaian, konsep infrastruktur, pengisian dan konsep tenaga, peralihan armada pengangkutan, perkhidmatan serta latihan.

Google ads
Back to top button